Ingesloten tussen Leuven, Brussel en Waver ligt de gemeente Huldenberg. OHR Huldenberg is de ploeg van de gemeente, maar daar zit best een interessante geschiedenis achter. Ontdek samen met ons de geschiedenis.

Lang geen voetbal in eigen gemeente

Het voetbal in de gemeente begon pas in 1942, in volle oorlogstijd. Olympic Huldenberg zag toen het levenslicht. Maar amper vijf jaar later verdween de club alweer. Sinds 1947 moesten de Huldenbergenaren weer uitwijken naar de omliggende gemeentes. Bijna twintig jaar lang toch.

Want in 1965 kwam er eindelijk een nieuwe ploeg; Football Club Huldenberg. Vanaf dan ging het snel in de gemeente en de later bijgekomen deelgemeentes. Want in 1970 kwam daar nog Sporting Klub Ottenburg bij en later hetzelfde jaar zag ook Voetbalklub Sint-Agatha-Rode het levenslicht. Amper een jaartje later veranderde die laatste van naam naar Voetbalklub Rode.

De onderlinge strijd kon van start gaan en de lokale derby’s compenseerden voor het gemis aan voetbal voor alle voorgaande decennia. Geen van allen zou ooit de nationale reeksen halen. Integendeel zelfs. Buiten enkele tweede provinciale uitschieters van VK Rode pendelden de ploegen vooral tussen de derde en de vierde provinciale reeksen. En dat ging zo door tot in 2009.

Three become one

Want zoals het moderne voetbal al voor veel veranderingen heeft gezorgd, was dat ook niet anders in Huldenberg. Initieel zouden alle drie ploegen tot één ploeg fusioneren, maar tijdens de besprekingen trok SK Ottenburg zich alsnog terug. FC Huldenberg en VK Rode gingen wel door en Voetbal Klub Huldenberg was geboren. De stamnummer van VK Rode verdween en ook hun stadion werd hulpeloos achtergelaten.

Vier jaar later keerde SK Ottenburg haar kar en werd er alsnog een overeenkomst tot fusie afgesloten. In 2014 werd die fusie een feit. In de nieuwe naam werd hulde gebracht aan de drie ploegen. Ottenburg-Huldenberg-Rode Huldenberg, oftewel OHR Huldenberg, zou het daarna alleen maar goed doen. Intussen wisten ze te klimmen tot in de eerste provinciale.

Waar het terrein van VK Rode werd achtergelaten, wist de ploeg het oude terrein van SK Ottenburg wel te behouden, vooral voor de jeugd van OHR Huldenberg. Zo is het Terrein aan de Leuvensebaan een levende herinnering aan vervlogen tijden en hopelijk nog niet vergeten derby’s.

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.