Het lied Going Home van Mark Knopfler is verbonden aan Newcastle United. De combinatie tussen Mark Knopfler en Newcastle United is niet toevallig. Het beroemde bandlid van de Dire Straits werd geboren in het Schotse Glasgow, maar groeide op in de Engelse havenstad Newcastle en staat bekend als fan van Newcastle United.

Voor de komische dramafilm Local Hero uit 1983 componeerde Mark Knopfler de filmmuziek, waaronder het tekstloze nummer Going Home. Aan het einde van de film keert de hoofdpersoon terug naar zijn thuis en onder deze beelden klinkt het gecomponeerde lied van Mark Knopfler.

De kritieken voor de filmmuziek waren lovend en Knopfler ontving met name voor het slotstuk Going Home veel lof. Het fraaie samenspel tussen saxofoon en gitaar is nadien vaak gebruikt als sluitstuk van concerten van de Dire Straits en solo-optredens van Mark Knopfler. Ook Newcastle United pikte het lied op en Going Home werd omarmd door de fans. Bij de spelersopkomst en op andere momenten wordt het lied gedraaid.

Onder supporters van Newcastle United wordt Going Home vaak naar de film genoemd: Local Hero. Bijkomstig kreeg deze titel een diepere betekenis in de tijd van Alan Shearer. In het zwart-witte shirt van Newcastle United was Shearer vanaf midden jaren negentig de verpersoonlijking van een lokale held. Van 1996 tot en met 2006 zou de uit Newcastle afkomstige Shearer de club onafgebroken trouw blijven. In deze periode won Newcastle United geen prijzen, maar ondanks aanbiedingen van andere grote clubs bleef Shearer voor de club uit zijn geboortestad spelen.

Daarmee is de combinatie tussen Local Hero, Mark Knopfler en Newcastle United verklaard. Het instrumentale Going Home uit Local Hero komt zodoende tot zijn recht op St. James’ Park. Daar komen de lokale helden, zoals Shearer en Knopfler, écht thuis.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.