Voetbalsupporters

Liquidated reggae

Onder de rook van Birmingham bevindt zich een van de meest verhitte derby’s van het Engelse voetbal. De clash tussen West Bromwich Albion en Wolverhampton Wanderers in de zogeheten Black Country derby. De regio West Midlands houdt de adem in wanneer ‘WBA’ en ‘Wolves’ weer eens de degens kruisen.

Het zijn gezworen rivalen, tegenstanders voor de eeuwigheid. Een burenruzie die vooral is opgebouwd in een jarenlange geschiedenis van derby’s op verschillende voetbalniveaus in Engeland. Elke promotie, degradatie of elk bekersucces wekt argwaan of leedvermaak bij de ander. De strijd tussen de Maggies en de Wolves. Een klassiek voorbeeld van een derby.

Symbool voor deze tweestrijd staat een onschuldig reggaenummer: The Liquidator. Een instrumentaal lied van Harry J Allstars uit 1969. Aanvankelijk was de melodie van The Liquidator bestemd voor ander nummer, maar Harry J zag er zelf een hit in en kocht de rechten op. De Jamaicaan leverde een belangrijke bijdrage aan de populariteit van reggae en runde ondermeer de studio waar Bob Marley een aantal albums opnam. In 1969 kwam de The Liquidator de Engelse hitlijsten binnen, met als hoogste notering een negende plaats. Het tekstloze nummer was vooral populair bij Engelse skinheads, die toentertijd een subcultuur vertegenwoordigen. Onder de skinheads bevonden zich ook veel voetbalfans, waardoor de intrede in het voetbal snel was gemaakt.

West Bromwich Albion en Wolverhampton Wanderers zijn verbonden aan The Liquidator, maar zijn zeker niet de enige clubs. Ook een aantal andere Engelse clubs gebruiken het reggaedeuntje rondom hun wedstrijden, Northampton Town en Gillingham bijvoorbeeld. Chelsea claimt de eerste club te zijn die The Liquidator gebruikte rondom wedstrijden. Toen, maar nog altijd klinkt The Liquidator rondom wedstrijden van de Londense club, waar fans klappen op het ritme van de plaat en op enig rustmoment hard ‘Chelsea!’ schreeuwen. The Liquidator mag dan ook zeker een echt Chelsea-lied genoemd worden.

Toch is het gebruik van The Liquidator bij Chelsea anders dan bij West Bromwich Albion of Wolverhampton Wanderers. Op het rustmoment in het nummer klinkt niet, zoals bij Chelsea, alleen de naam van de eigen club, maar ook in hatelijke zin de naam van de rivaal.

De fans maken de keuze uit:
‘Fuck off West Brom! The Wolves!’
of
‘Fuck off Wanderers! West Brom!’

Het spreekt voor zich welke tekst bij welke club van de tribunes klinkt. Lang niet iedereen is hier blij mee, zeker niet de politie in de West Midlands en veiligheidscommissies. Zij deden in 2002 een oproep aan beide clubs om The Liquidator in de ban te doen vanwege de scheldkreten. Door besturen van beide clubs werd hier gehoor aan gegeven. De traditie ten spijt, The Liquidator werd niet meer rondom thuiswedstrijden gespeeld.

In de seizoenen 2005-2006 en 2006-2007 maakte het lied een korte terugkeer. Men probeerde de fans aan te zetten tot ritmisch klappen en alleen het laatste gedeelte van hun kreet te gebruiken. Zonder succes, zeker toen in 2007 uitgerekend West Brom en Wolves om promotie naar de Premier League streden. Het ‘fuck off’ bleef, waardoor The Liquidator weer verdween.

Als de supportersgroepen van beide clubs iets delen naast de afkeer jegens elkaar, dan is het wel de hunkering naar de terugkeer van The Liquidator. Voorlopig lijkt dat er niet van te komen. Maar toch, het middel mag dan wel af zijn genomen, The Liquidator nemen ze de fans niet af. Het lied klinkt niet meer uit de luidsprekers in het stadion, maar wel uit de kelen van fans. Ook in supporterspubs heeft het de populariteit nog niet verloren. Integendeel. Het lied wordt nog altijd graag gezongen door beide supportersgroepen.

Ondanks deze populariteit klinkt de instrumentale reggae niet meer uit de luidsprekers in de stadions The Hawthorns en Molineux. Dat is veiliger schijnt. Fans van beide clubs moeten zodoende uitkijken naar (of hopen op) een uitwedstrijd tegen Chelsea. Mét The Liquidator. Uit luidsprekers. Daar wel.

Harry J Allstars – The Liquidator

http://www.youtube.com/watch?v=LmLDf9XKMfk

 Wolves’ Liquidator op bezoek bij Chelsea

The Liquidator bij Chelsea

http://www.youtube.com/watch?v=iuH0rHFWvM8

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %