Actueel

Leyton Orient vreest Olympisch Stadion

In navolging van de achterban van West Ham United verzetten ook supporters van het naburige Leyton Orient zich fel tegen de verhuizing van de Premier League-club naar het Olympisch Stadion in Stratford. The O’s vrezen dat de verhuizing richting Leyton ten koste zal gaan van de toch al bescheiden supportersschare van de club, waardoor het bestaan van de League One-club in gevaar kan komen.

”Leyton Orient is een club met een gemiddeld toeschouwersaantal van 4500 mensen,” zegt voorzitter Barry Hearn vandaag in The Times. ”Als er dan een club met een gemiddelde van 31.000 naast ons komt zitten en van plan is kaarten te gaan verspreiden onder buurtbewoners dan zal dat ongetwijfeld gevolgen hebben voor ons. Het gaat niet zo zeer om de huidige fans, als wel om de jonge aanwas. Wat als je kunt kiezen tussen Swindon of Manchester United als tegenstander als beide om de hoek zijn?”

Het stadion in het Olympic Park in Oost-Londen is nog geen kilometer verwijderd van Brisbane Road, de thuishaven van Leyton Orient. Momenteel zit er nog zo’n vijf kilometer tussen Upton Park en Brisbane Road. Volgens Hearn is de verhuizing in strijd met de regels in de Premier League. Hierin staat namelijk dat geen enkele club mag verhuizen naar een andere speellocatie als deze verhuizing ongunstige gevolgen heeft voor een andere Premier- of Football League club waarvan het stadion zich in de directe omgeving van de beoogde locatie bevindt. Gezien de uitspraken van West Ham-voorzitter Karren Brady – die eerder deze week ook verklaarde dat de kaarten door de uitbreiding de goedkoopste van de Premier League kunnen worden – lijkt de verhuizing voor Leyton inderdaad schadelijke gevolgen te hebben.

De organisatie van de Spelen en de lokale politiek lijken zich vooralsnog weinig van het kleine Orient aan te trekken. Mede daarom roepen zowel West Ham- als Leyton-fans op om de (lokale) politiek in te schakelen om de verhuizing tegen te houden. Leyton Orient plaatste twee weken geleden een bericht op haar website waarin de club haar zorgen uit over de toekomst en zich afvraagt of de beloften die vooraf gedaan werden wel worden nagekomen. De situering van de Spelen in het arme en grauwe Oost-Londen moest de omgeving positief beïnvloeden, maar als een club als Leyton Orient – sinds 1937 op Brisbane Road – door de Spelen zal moeten verdwijnen zijn de gevolgen weinig positief.

Een volksclub die wordt weggerukt uit de buurt waar ze al sinds mensenheugenis speelt en met de verhuizing ook nog eens een sympathieke buurtclub om zeep kan helpen, het is weer eens een klassiek voorbeeld van het almachtige geld dat door bestuurders vele malen belangrijker wordt geacht dan traditie en clubcultuur. West Ham – momenteel hard op weg te degraderen naar de Championship – neemt met de kostbare verhuizing naar het sfeerloze luchtkasteel een groot risico. In een Engeland van totaal doorgeslagen veiligheidsmaatregelen, stijgende kaartprijzen en dalende toeschouwersaantallen is het maar zeer de vraag of het nieuwe stadion – met ruim twee keer zo veel plaatsen als Upton Park – gevuld kan worden. Hierin kan voor Leyton Orient een kans schuilen. De modale derdedivisionist kan hopelijk haar karakter behouden, en met dit voordeel straks de ware voetballiefhebbers naar Brisbane Road trekken, terwijl de toeristen in het Olympisch Stadion met een verrekijker naar de sterren van de Premier League speuren.

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Reageren is niet mogelijk.

0 %