Voetbal in Nederland

Lege stadions: De treurigheid is definitief terug

De kogel is door de kerk. De komende twee speelrondes in de Eredivisie zullen in ieder geval zonder supporters worden afgewerkt. Met de wetenschap dat we komend weekend hoe dan ook weer met lege stadions te maken hebben, is de treurigheid definitief terug. 

Tijdens de persconferentie van het demissionaire kabinet werd het slechte nieuws afgelopen vrijdagavond al in de voetbalwereld ontvangen. Maar met een weekend vol interlands drong het besef onder fanatieke voetbalsupporters misschien nog niet helemaal door.

Supporters

Dat Oranje de deelname aan het fantastische Wereldkampioenschap in Qatar zaterdag nog niet definitief wist te maken, zal weinig lezers bij In de Hekken zenuwachtig hebben gemaakt. De enige échte kans die de selectie had, namelijk het innemen van een daadwerkelijk statement, was allang vervlogen. Een van de weinige elementen die de wedstrijd een wedstrijd maakten, was dat er supporters aanwezig waren.

Al zal het de kijker niet zijn ontgaan dat de aantallen schaars waren. Dat had dan weer weinig met de pandemie te maken. In verband met een straf zaten er in Podgorica maar 2.000 mensen in het Stadion Pod Goricom. Montegrijnse supporters zouden hun eigen vicepremier eerder hebben uitgemaakt voor homo. Misschien zou Abazović zich drukker moeten maken om die onaflosbare lening van China, waar Montenegro mee in de maag zit.

Lege stadions

Bij Montenegro-Nederland was er in ieder geval nog een hand vol supporters aanwezig. Iets dat drie dagen later niet opging bij de wedstrijd tussen Nederland en Noorwegen. Als enige land ter wereld spelen we drie weken lang voor lege stadions. De spuwende rookmachines in De Kuip waren dinsdagavond dan ook voor de bühne. De kijker thuis zal er vast van hebben genoten.

Terug naar het clubvoetbal. Want dinsdsag mocht de NOS de rechten dan hebben, de kijker thuis is alles waar het ESPN om draait. Ook komend weekend, wanneer er weer wordt gespeeld in de Eredivisie en Eerste Divisie. Over besmettingshaarden in Nederland hoeven we niet te discussiëren, dat mag je bewaren voor op Facebook en Twitter. Maar in het televisienetwerk is in ieder geval één partij blij met de doorgang van de komende speelrondes.

Veel te groot schouderklopje

Want als we de KNVB moeten geloven, is ESPN onze redder in nood. “Het voetbal biedt in deze bijzondere tijden miljoenen mensen thuis ontspanning, topsport en amusement”, lieten de KNVB, Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie in een gezamenlijke reactie weten. Geen speld tussen te krijgen. Maar “Door te spelen, werken we opnieuw mee aan de oplossing”, is een veel te groot schouderklopje dat de voetbalbond en competities zichzelf geven.”

Want was het niet diezelfde KNVB die zich achter de club schaarde, toen zij lieten weten de wedstrijden van de komende weken uit te willen stellen. Om met volle stadions te spelen. Voor het oog van supporters, waarvoor de sport is bedoeld. En om financieel overeind te blijven. ‘Leg dan de competitie maar tijdelijk stil’, was wat bijna alle Nederlandse clubs zeiden. Hun zin zouden ze echter niet krijgen.

Treurigheid

De grote twijfel of de korte lockdown en dus het leeg laten van de stadions wel eindigt op 4 december om 18.00 uur, is een valide argument om toch door te spelen. Het enige dat sinds de uitbraak van het virus zeker is, is dat niets zeker is. Met het idee van lege stadions is de treurigheid definitief terug. Al wist SpinSide Doetinchem er met een scherm buiten het stadion afgelopen zondag nog het beste van te maken.

Interlandvoetbal of niet, in de Eerste Divisie hebben we al volop van die treurigheid mogen genieten. Zo mag met recht worden gezegd dat het schouwspel tussen Excelsior en Almere City (4-4) de aanwezigheid van supporters had verdiend. Ook ADO-VVV (zondag) en MVV tegen Den Bosch werden al achter gesloten deuren gespeeld. Iets waar we voor de komende drie weken, en misschien wel langer, aan zullen moeten wennen.

In Emmen zijn ze er in in ieder geval klaar voor. Of fanatieke voetbalsupporters werkelijk thuisblijven, zullen we komend weekend zien.

Boy de Haan
Heeft een voorliefde voor kleine dorpsclubs, stokoude tribunes en bomvolle uitvakken. Hoopt dat kunstgras ooit in zijn geheel zal verdwijnen.

Reageren is niet mogelijk.

0 %