Against Modern Football

Nederlandse supporters spreken zich uit tegen WK 2022 in Qatar

Op het veld kwamen de afgelopen week spelers van Noorwegen, Duitsland en Nederland met een statement omtrent het WK in Qatar. Geen van allen gaat echter zo ver tot het oproepen tot, laat staan praktiseren van, een boycot. ProFans, een verzameling van Duitse ultragroepen, kwam al wel met een brief om de DFB schriftelijk te vragen niet deel te nemen aan het WK in Qatar. En sinds dit weekend zijn ook Nederlandse supportersgroepen begonnen met het maken van een statement. Het valt te hopen (en te verwachten) dat meer clubs zich in de komende tijd gaan aansluiten bij dit initiatief tot een boycot.

FC Den Bosch & NAC Breda

Onderstaande tekst is afkomstig van de Instagrampagina van Duketown Crew van FC Den Bosch:

In december 2010 werd bekendgemaakt dat het WK voetbal 2022 in Qatar gehouden wordt. Vanaf moment één was dit omstreden. Gastland Qatar staat niet bekend als een voetballand maar als een oliestaat waar men financiële middelen in overvloed heeft. Dit in combinatie met een niet al te integere voetbalorganisatie zorgde voor veel vraagtekens. Vraagtekens die in mei 2014 bevestigd werden door Blatter; hij erkende dat de toewijzing een fout was.

Wat ons blijft verbazen is dat nationale voetbalbonden zich blijven scharen achter de FIFA en geen enkele vorm van kritiek uiten. Is dit een ontstane angstcultuur? Wij weten het niet. Wat we wel weten is dat de huidige situatie onacceptabel is. Clubs zijn financieel aan de afgrond, hulp vanuit de bonden is ver te zoeken terwijl de FIFA miljarden binnen hengelt uit Qatar. Dit valt niet recht te praten. Laten we ook zeker niet zwijgen over het aantal overleden arbeiders, uit onderzoek van The Guardian is gebleken meer dan 6500. Maar ben je wel een arbeider als je gedwongen wordt om onder erbarmelijke omstandigheden je werk uit te voeren? Regelrechte mensenrechtenschending, wij noemen dit moderne slavernij! Mede mogelijk gemaakt door wereldvoetbalorganisatie FIFA. Ronduit schandalig!

Tijd om een signaal af te geven. Een signaal van onvrede met als doel het wakker schudden van de KNVB, spelers én overige die nog steeds oogkleppen dragen. Want laten we eerlijk zijn, ook de sterren van de nationale elftallen moeten zich laten horen tegen deze onacceptabele situaties. Wie legt hen het zwijgen op? Is het de bond? Zijn ze zelf te angstig? Zij zijn degene die hun ballen moeten tonen.

Verspreid door het land en verspreid over meerdere speelronden zullen duidelijke tekstdoeken zichtbaar zijn: BOYCOT QATAR 2022! Niet alleen in en om diverse stadions in Nederland, maar ook bij het KNVB-kantoor in Zeist én de ambassade van Qatar in Den Haag.
Tijd voor een duidelijk signaal!
Zij hebben zondag onderstaand doek opgehangen in Stadion De Vliert. Vanavond speelt Den Bosch tegen Go Ahead Eagles. Hopelijk is het doek dan nog steeds te zien:

Tijdens de topper gisteravond tussen NAC en De Graafschap was er een spandoek van de thuisclub te zien met de tekst ‘Boycot Qatar’. Het is verder onduidelijk vanuit welke supportersgroep dit statement komt. Opvallend genoeg hangt het doek als enige spandoek achter de reling in plaats van ervoor.

KNVB Zeist & Ambassade Qatar in Den Haag

Ook buiten de stadions om kwam er een statement. Gesteund door meerdere Nederlandse supportersgroepen. Onderstaande spandoeken hingen voor de KNVB Campus in Zeist en de Qatarese ambassade in Den Haag. Een duidelijk statement vanuit de Nederlandse supporterswereld dus!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %