Against Modern Football

Hypocriete DFB vraagt Qatar Airways om miljoenendeal

Met het EK dat voorbij is, gaat de blik van de voetbalwereld langzaamaan op het WK van 2022. Jawel, dát WK. Voor voetbalsupporters al jarenlang een mensonterende doorn in het oog. Het nieuws van vorige week dat de Duitse voetbalbond DFB en de vliegmaatschappij Qatar Airways in onderhandeling waren over een sponsordeal sloeg dus ook in als in bom. Des te meer omdat het hier de Duitse bond betreft, de laatste tijd veelvuldig in het nieuws als voorvechter voor maatschappelijke zaken. Duitse voetbalsupporters zijn, terecht, woedend.

Wereldwijd voeren voetbalsupporters actie tegen het WK 2022 in Qatar. Zo ook enkele Nederlandse supportersgroepen. En er zijn bijna geen ultras die politiek zo actief zijn als Duitse ultras. Er gaat bijna geen week voorbij zonder dat meerdere ultragroepen door middel van tekstdoeken hun mening laten blijken over een maatschappelijk thema. Qatar is daarbij een favoriet en veelvoorkomend thema. Een goed voorbeeld daarvan zijn de ultras van Bayern München die al jarenlang doorlopend statements maken tegen de sponsordeal van hun club met Qatar Airways, zoals te lezen is in onderstaand draadje.

Human Rights?

Ook de Duitse voetbalbond leek mee te gaan in het sterk uitspreken tegen onrecht. Tijdens de WK-kwalificatie wedstrijd tegen IJsland verschenen de spelers voorafgaand aan het eerste fluitsignaal in T-shirts met letters erop die samen “Human Rights” vormden. De DFB schaarde zich gretig achter dit statement en legde nadruk op hun toewijding aan mensenrechten.

Groot was dus ook de schok toen de Süddeutsche Zeitung vorige week met het nieuws kwam van een potentiële sponsorovereenkomst tussen de Duitse voetbalbond en de Qatarese vliegmaatschappij. Volgens media zou de DFB zelfs bereid zijn het nog lopende contract met de Duitse vliegmaatschappij Lufthansa te verscheuren om plaats te maken voor de Aziaten. Het is pijnlijk ironisch dat juist de voetbalbond die op de voorgrond een van de voorvechters is voor de acceptatie van LGBTQ in het voetbal, op de achtergrond bezig is een miljoenendeal te sluiten met het staatsbedrijf van een land waar homoseksualiteit verboden is.

Niet lang erna kwam dan de kers op de taart. Qatar Airways bracht namelijk het saillante detail naar buiten dat zij ‘nee’ hebben gezegd tegen onderhandelingen en dat het initiatief tot een mogelijke deal volledig op het conto van de Duitse voetbalbond kan worden geschreven. De illusie van een boycot van het WK 2022 door wie dan ook kan daarmee wel definitief in de prullenbak gegooid worden. Waarschijnlijk zal het weer massaal blijven bij loze kreten als “aankaarten”, “een licht laten schijnen” en “ter plekke onder de aandacht brengen”. Want de DFB heeft laten zien dat het onder de streep maar om één ding draait in het huidige voetbal: meer centen. En als de breed uitgedragen principes daarvoor in de prullenbak gegooid moeten worden, is dat het schijnbaar dubbel en dwars waard.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %