Voetbal in Frankrijk

Le Derby: gekkenhuis in Frankrijk

De Derby Rhône-Alpes, Derby Rhônealpin of simpelweg Le Derby, met stip de gekste wedstrijd in Frankrijk. Een garantie voor mooie tifo acties, pyro en een ongekende rivaliteit. De strijd tussen Saint-Etienne en Lyon is oorlog die wordt uitgevochten op het veld, maar misschien nog wel meer op de tribunes. De haat tussen beide harde kernen is enorm. Lyon wordt van oudsher gezien als de elitestad, waar Saint-Etienne bekend staat als working class. Kortom, de klassieke strijd tussen de hoge heren en de middenklasse.

Op 28 oktober 1951 troffen beide clubs elkaar voor het eerst. Nu 66 jaar later de 150e editie van deze beladen derby. En ook dit keer stelde Le Derby niet teleur, al zal het voor de thuisploeg de boeken in gaan als een zwarte dag. Na prachtige tifo acties en pyro shows van beide fanatieke zijden, Kop Sud en Kop Nord van ASSE, ging Lyon uiteindelijk eenvoudig met de zege aan de haal. Saint-Etienne probeerde de aanval te zoeken, maar Lyon was dodelijk efficiënt in de counter, 0-5 maar liefst.

Dat deze derby een hoog risico duel is, blijkt wel uit het feit dat er slechts enkele honderden uitsupporters welkom zijn. Daarnaast zitten ze ook in een hoekje van het stadion weggestopt naast Kop Nord. Al voor de wedstrijd zochten de supporters elkaar op van een afstandje. Vooral verbaal. Ondanks het feit dat ASSE langzaam maar zeker een pak slaag kreeg, bleven de ultras vol support geven. Tot dat de 0-4 viel in de 65e minuut. Zowel op het veld als op de tribunes was de thuisploeg geslagen. Echter toen Fekir, aanvoerder van Lyon, vijf minuten voor tijd de 0-5 binnen schoot sloeg nog eenmaal de vlam in de pan. En hoe! Fekir provoceerde de aanhang van ASSE met het omhoog houden van zijn shirt, wat Kop Nord niet pikte met een pitch invasion tot gevolg. De Mobiele Eenheid moest er aan te pas komen om de spelers te beveiligen en de supporters weer van het veld te krijgen. De wedstrijd werd voor ruim een half uur gestaakt. De laatste vijf minuten werd uiteindelijk voor een vrijwel leeg stadion gespeeld.

Een overwinning van Lyon die in Saint-Etienne nog lang zal nadreunen.

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %