Actueel

LASK Linz: Niemand kan ons stoppen

De Linzer Athletik Sportklub, ofwel LASK, is de laatste horde voor Club Brugge om toe te treden tot het miljoenenbal van de Champions League. LASK uit Linz werd in 1965 algeheel landskampioen. Hiermee is LASK de eerste club die kampioen werd en niet uit de hoofdstad Wenen komt. 44 seizoenen speelde de schwarz-weissen op het hoogste niveau tot het in 2001 degradeerde. In de jaren die volgde bungelde de club tussen de eerste, tweede en zelfs de regionale niveaus. De kwalificatie voor de Champions League is als een bizarre droom voor de club die een aantal jaar terug nog in de regionale competitie fungeerde.

LASK_Linz_City Group_Ultras

© Viking-Linz

Vleugje Red Bull

In 2015 stelt LASK, op dat moment spelend op het tweede niveau, trainer Oliver Glasner aan die een aantal jaar tot de staf van Red Bull Salzburg behoorde. Het gedachtegoed van zijn vorige club neemt Glasner mee naar LASK. Met succes! Na een derde, tweede en een eerste plaats promoveert Glasner naar de Bundesliga in Oostenrijk. Niet geheel onbelangrijk; op de achtergrond heeft de club hulp van een lokale investeringsmaatschappij. Met toch een beperkt spelersbudget verrast de club uit Oberösterreich. Na een vierde plek plaatst LASK zich meteen voor de voorrondes voor de Europa League. Vorig seizoen eindigde de club uit Linz meteen tweede achter kampioen Red Bull Salzburg. Het betekende toetreding tot het voorportaal van de Champions League. Bij plaatsing gaat de droom verder en debuteert LASK op het hoogste niveau.

LASK Linz Ultras

Ondanks de blauwe sintelbaan om het veld zullen de supporters van Club Brugge terechtkomen in een knus stadion. Het Guglstadion, thuishaven van stadsgenoot Blau-Weiss Linz, biedt plaats aan 18.000 toeschouwers. Op dit moment speelt LASK nog in Passching, maar de club zal na de verbouwing terugkeren naar het Guglstadion. Op de tribune verzorgen een aantal fangroepen voor de sfeer. In de Oostenrijkse ultrascene bestaan de ultras vaak uit meerdere subgroepen. Zo ook bij LASK. De Linz City Group en Viking Linz zijn de fanclubs die de mooie tifo-doeken maken en voor de sfeer zorgen zoals te zien was voorafgaand aan het duel met FC Basel. Ook tijdens de uitwedstrijd verzorgde de fanclub een fijne pyro-actie.

LASK_Linz_City Group_Ultras

© Viking-Linz

Club Brugge

Over twee wedstrijden werd FC Basel verslagen en dat betekent dat Club Brugge haar borst nat kan maken. Niet alleen op het veld, maar ook op de tribunes kan het gaan spoken. Spoken bestaan alleen sprookjes. Zoals gezegd, met LASK in de voorrondes van de Champions League kunnen wij wel stellen dat sprookjes bestaan.

https://www.youtube.com/watch?v=nh37hs_bJqw

De Publiekswissel
De Publiekswissel geniet van de voetbalsfeer op de Balkan, leeft mee op de tribune bij FC Dordrecht en schreeuwt Feyenoord naar voren in de Kuip. Derbybezoeken is zijn grootste hobby. Door de jaren heen heeft hij vele grote, maar ook minder bekende derbywedstrijden in Europa bezocht. Geniet van alle randzaken om het voetbal heen en drinkt graag een biertje. Zijn avonturen zijn te lezen op zijn eigen weblog.

Reageren is niet mogelijk.

0 %