kaft smookIn 2004 valt voor voetbalclub SSC Napoli definitief het doek: de club, die in 1987 en 1990 aan de hand van Maradonna nog de scudetto veroverde, is failliet. Jarenlang schommelde de Napolitanen al van de Serie B naar de Serie A, maar de degradatie in 2000 was de spreekwoordelijke druppel. De club raakte in verval en wist in 2002 ternauwernood degradatie naar de Serie C te voorkomen. Twee jaar later was het echter toch zo ver: de schuldenberg van zeventig miljoen euro was voor de rechtbank in Napels reden genoeg om de club failliet te verklaren. Het eens zo grote Napoli werd veroordeeld tot het spelen van potjes met Como, Salernitana en Barletta. S.M.O.O.K. besluit juist nú de club te gaan volgen. Samen met hardcore-Napolitanen Guido, Cavallo, Nicola, Genni en Maurizio bezoekt de 26-jarige journalist vrijwel alle wedstrijden in het machtige Stadio San Paolo, dat plaats biedt aan dik 60.000 toeschouwers,. Wanneer Napoli in de Serie C1 uitkomt, trekt het maar een paar duizend diehard-supporters. Naast de thuiswedstrijden op de Curva A – met de meest fanatieke Napolitanen – bezoekt S.M.O.O.K. met deze vijf vrienden regelmatig uitwedstrijden van de Società Sportiva Calcio.

In het boek ‘La Nostra Unica Fede’ komen zijn belevenissen op een mooie wijze naar voren. Aan de hand van uiteenlopende reportages laat S.M.O.O.K. ons de Napolitaanse (voetbal)cultuur kennen. Bijvoorbeeld tijdens de wedstrijd met Sassari Torres, die Napoli met 2-0 verliest: “Het is een prachtige zondag. Een autovrije zondag. In andere woorden, een ware nachtmerrie voor de Napolitanen. Geen scooter, geen auto, het zijn onoverkomelijke problemen. Een echte Napolitaan gaat immers niet met het openbaar vervoer. Om twaalf uur belt Maurizio. ‘Chris, ik kan niet naar de Trike (waar Chris en zijn vrienden de wedstrijd zouden bekijken, [red.]). Je mag namelijk vandaag niet met de auto, wist je dat?’ ‘Ja, ik heb het gelezen. Maar kun je niet met de metro? Het station ligt vlak bij je huis.’ ‘Met de metro? Hoezo?’ … Even later een sms van Guido. ‘Kan niet naar Trike. Autovrije zondag. Mag ook niet met Vespa.’ Ik sms hoopvol terug. ‘Bus?’ Bliep-bliep. ‘Hoezo?’” Vanwege het feit dat S.M.O.O.K., of Chris, de Napolitanen van zeer dichtbij meemaakt, kan hij de cultuur van het volk zo duidelijk in woorden brengen. Elke wedstrijd wordt door de ogen van een Napolitaan beleefd en dat is meteen de kracht van dit boek. Het is een must-read voor iedere voetballiefhebber. Napoli was in 2004 ten dode opgeschreven, maar leeft drie jaar later weer als nooit tevoren als een salonremise bij Genua genoeg is voor promotie naar de Seria A. “Vandaag werd aan die vriendschap (die tussen Genua en Napoli, [red.]) een historisch hoofdstuk toegevoegd. Om vijf minuten voor vijf werd duidelijk dat concurrent Piacenza niet had gewonnen en een gelijkspel voldoende was om beide clubs naar de Serie A te sturen. De supporters van Genua en Napoli stormden vast het veld op en vielen elkaar in de armen. De spelers van Napoli werden omhelsd door de supporters van Genua, uniek in Europa.”

Het gaat de club tegenwoordig namelijk aardig voor de wind: met 28 punten uit elf wedstrijden staat de club – samen met Juventus –  tweede achter AS Roma. Daarnaast werd gisteravond voor de Champions League met 3-2 gewonnen van Olympique Marseille, waarmee Napoli een tweede plaats in Poule F bezet en dus nog altijd volop in de race is om te overwinteren in het miljoenenbal. En dan te bedenken dat het vandaag precies negen jaar geleden Napoli v Benevento op het programma stond en het 2-0 werd voor de Napolitanen. “Tijden veranderen”, zoals Chris zegt, “en dat is goed. Napoli is terug in de Serie A. Terug in het voetbal dat telt. Maar de komende jaren, als miljoenen mensen het voetbal van Napoli op televisie zien, zal ik in gedachten terugverlangen naar die tijd. Wat was het schitterend.”

Een stukje meelezen in het boek kan via Google, voor zover wij kunnen overzien is het niet meer leverbaar

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.