FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in BelgiëVoetbal in West-Europa

KV Westmalle; waar het allemaal begon voor “Cisse” Severeyns

Van Vlimmeren naar Malle is slechts een klein stapje zijwaarts. Een stapje dat we dan ook waagden. Want daar vinden we fusieclub KV Westmalle, de enige overgebleven club binnen de Westmalse gemeentegrenzen.

Malle, Oostmalle en Westmalle

Malle zelf kent een eigenaardige geschiedenis. Oorspronkelijk heette de gemeente Malle, maar door het geleidelijk ontstaan van Oostmalle werd Malle steeds vaker Westmalle genoemd. Honderden jaren gingen voorbij en ergens onderweg verloor de gemeente nog wat grond aan een nieuwe gemeente Zoersel, binnen de eigen grenzen ontstaan. Uiteindelijk zou in de jaren 70 van de 20ste eeuw Malle opnieuw ontstaan na een fusie tussen Oostmalle en Westmalle.

Daarvoor nog zou één jaar ervoor zorgen dat de gemeente met voetbal kennis maakte. In januari 1925 werd Patria Athletic Club Westmalle boven de doopvont gehouden. Later dat jaar, in oktober, werden ze officieel lid van de Belgische voetbalbond. Nog eens een maandje later kwam er Football Club De Blauwvoet Westmalle bij (naar verluidt was de eerste naam SC Olympia Malle). Zij sloten zich echter aan bij de Vlaamse voetbalbond. Patria hield het zelf verder rustig in de Antwerpse reeksen, ook na de koninklijke titel en de naamswijziging tot Koninklijke Football Club Patria Westmalle in 1953.

Fusie

Intussen had De Blauwvoet zich al wel bekeerd tot de Belgische voetbalbond (in 1941) en konden de echte derbies van start gaan. En die konden best verbeten zijn, zoals dat wel vaker ging in die tijd. Maar in 1971 kwam daar een einde aan. Koninklijke Voetbalklub Westmalle was geboren na een fusie tussen de twee rivalen. De oudste van twee stamnummers bleef bestaan. Ondanks het feit dat ze beiden in 1925 opgestart waren, had Patria 577 en Blauwvoet 3096. Dat kwam natuurlijk omdat Blauwvoet zich pas in 1941 aansloot. Sindsdien is de rivaliteit meer gericht naar Oostmalle.

KV(K) Westmalle gaat er verder wel prat op Francis “de Cisse” Severeyns te hebben opgeleid. Hij zette zijn eerste voetbalstapjes bij de Westmalse ploeg en zou later uitgroeien tot een absoluut icoon in Antwerpen. In 1993 scoorde hij het enige Belgische doelpunt voor Antwerp FC in de verloren Europacup II finale. Via Italië, Oostenrijk en een pak Antwerpse ploegen beëindigde hij zijn carrière bij KV Westmalle.

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %