KV Sint-Gillis speelt al meer dan een halve eeuw, maar heeft al wat watertjes doorzwommen in al die tijd. Een stoelendans met stamnummers, fusies links en rechts en nostalgische momenten in het lower league voetbal. Maar na dit seizoen is het voorbij.

Tussen 1937 en 1941 was er kort even FC Sint-Gillis-Dendermonde (want we spreken wel degelijk over het Sint-Gillis-bij-Dendermonde). Maar lang hoefde de lokale bevolking niet te wachten op nieuw voetbal. Onmiddellijk na WOII werd FC Victoria Sint-Gillis-Dendermonde opgericht en het ging in de lagere provinciale reeksen van start. Decennialang zou het in die reeksen ook blijven. Vijf jaar na de oprichting werd de naam wel al gewijzigd in FC Eendracht Sint-Gillis-Dendermonde.

KV Sint-Gillis – koninklijk predicaat

Als lower league wist de club in 1997 wel het koninklijk predicaat binnen te halen. Tot in 2003. Want dat was het jaar waarin stamnummer 4467 een fusie aanging met Voetbalclub Verbroedering Boonwijk Lutterzele. Die laatste was zelf al een fusieploeg tussen de lokale clubs Racing Boonwijk en FC Lutterzele. KRC Boonwijk begon eigenlijk al in 1933 te voetballen maar was tot in 1940 lid van de Vlaamse voetbalbond. Tussen 1940 en 1947 (het jaar van de heroprichting) was er even geen voetbal. Ze zouden zelf ook een rustig bestaan leiden in de provinciale reeksen. In 1998 werd het nog koninklijk, maar een jaartje later besloten ze met FC Lutterzele te fusioneren tot Voetbalclub Verbroedering Boonwijk Lutterzele. Football Club Lutterzele daarentegen zag pas in 1978 het levenslicht en bereikte geen noemenswaardige resultaten tot aan de fusie met KRC Boonwijk.

Vanaf 2003 gingen deze drie clubs samen door het leven als Koninklijke Voetbalclubs Sint-Gillis. Best een mooi eerbetoon in de naam, al zeggen we het zelf. Maar in 2017 gebeurde iets opvallends. KV Sint-Gillis kocht een ander stamnummer over. Tot op heden speelt de club onder stamnummer 4262 en daar zit dan weer een hele andere geschiedenis achter. Daarvoor moeten we heel even terug naar 1927, het jaar waarin Voetbalvereeniging Volharden Aalst werd opgericht. In 1941 moesten zij de boeken neerleggen, maar ze bleven niet bij de pakken neerzitten. In 1945 maakten ze een doorstart als Voetbal Ontspanning Volharden Aalst. 22 jaar lang genoten ze weer van het spelletje tot een fusie zich opdrong.

In 1967 sloeg VOV Aalst de handen in elkaar met Ontspanningsclub Adelaars Aalst en werden ze samen Sportkring Aalst. SK Aalst ging bij de start van het nieuwe millennium opnieuw een fusie aan. Vanaf 2002 gingen SK Aalst en het in 1981 opgerichte Sporting Lebeke door het voetballeven als SK Lebeke-Aalst. Heel even wist de ploeg na de fusie de nationale reeksen te halen door in vierde klasse te spelen, maar in 2007 was dat sprookje voorbij. De damesploeg was dan een pak succesvoller met zelfs een landstitel op het schavotje. In 2017 eindigde echter het verhaal en werd er gezocht naar een oplossing voor het voortbestaan.

Einde verhaal

KV Sint-Gillis wilde gerust wel een stapje hoger spelen en dankzij de fusie met SK Lebeke-Aalst konden ze in tweede provinciale van start gaan. Nuja, fusie… SK Lebeke-Aalst verdween volledig en leeft enkel verder in het voortbestaan van de stamnummer. Enkele jaren later is het nu ook voor KV Sint-Gillis einde verhaal. Aan het einde van het seizoen 2020-2021 fusioneren ze met de grote buren KAV Dendermonde. De fusie was eigenlijk afgelopen seizoen zo goed als in kannen en kruiken, maar er werd toch besloten nog een extra jaar door te doen. Details moeten nog bekend gemaakt worden, maar we mogen er wel vanuit gaan dat stamnummer 57 behouden zal worden.

Je kan alle artikelen van Pitch’d natuurlijk ook lezen op de Pitch’d website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!