Voetbalsupporters

Komkommertijd bij Opsporing Verzocht? Focus op supporters!

Opsporing Verzocht is een belangrijk programma, dat door de jaren heen heeft geholpen om vele grote zaken op te lossen. Moorden, verkrachtingen of zware mishandelingen. Fantastisch om te zien en cruciaal voor nabestaanden. Maar deze december is het schijnbaar komkommertijd bij het programma. Want nu zijn ze teruggevallen op het aanpakken van voetbalsupporters, die niks meer gedaan hebben dan tegen een hek duwen…

Hoe bijzonder dat is, zie je ook wel aan de andere onderwerpen die aan bod komen tijdens dezelfde uitzending. Een dodelijke steekpartij in Vinkeveen, een zware mishandeling in Tilburg en meerdere oplichters, winkeldieven en inbrekers. Allemaal misdaden met een aantoonbaar slachtoffer, die ook aandacht verdienen. Maar één zaak steekt een beetje schril af bij de rest: ‘politie zoekt drie voetbalvandalen | Zwolle’.

Hekje duwen

Dat is sowieso al opvallend, want meestal als er voetbalsupporters op Opsporing Verzocht komen zijn daar massale rellen aan vooraf gegaan. Maar na de verloren wedstrijd tussen PEC Zwolle en FC Den Bosch (13-0!) hebben we eigenlijk niks gehoord over wanordelijkheden. Tijd om de beelden dan maar eens te kijken om te zien wat er gebeurd is.

Voor het eerste fragment gaan we na de parkeerplaats. Hier wordt ingezoomd richting twee supporters die volgende de ‘voice-over’ flink over de schreef gaan. Wat zou er gebeurd zijn? Hebben ze thuissupporters aangevallen? De politie bekogeld? Nou, niet bepaald. We zien dat ze om de beurt tegen een hek aan beginnen te duwen voor een totaal van zo’n 10-15 seconden. En dan zoomt de camera alweer uit en is het fragment voorbij. Dit is dus werkelijk waar alles. Het duwen tegen een hek? Kom je daarvoor al op nationale TV met je gezicht? Wél als je het in een voetbalstadion doet.

Het tweede fragment speelt zich af in het stadion. Hier zien we een jongen het toilet induiken en vervolgens weer verlaten terwijl er een paar kleine rookpluimpjes te zien zijn. Hoewel de voice-over nog probeert er wat sensatie over heen te knallen door te zeggen dat het ‘heel anders had kunnen aflopen’ is de realiteit vrij simpel. Er is een fikkie gestart in een keukenrol-houder, die vervolgens gelijk geblust is door wat stewards. Niet legaal en redelijk dom, maar toch zeker niet Opsporing Verzocht-waardig?

Nationale schandpaal

Tenslotte krijgen we ook nog een klassiek stukje poging tot polarisatie tussen voetbalsupporters door te doen alsof deze 3 nu het “echte” publiek hebben benadeeld. Dan hebben we toch nieuws voor de mensen achter Opsporing Verzocht. Iedere supporter die met FC Den Bosch in de krochten van de KKD naar PEC Zwolle meereist voor een wedstrijd op de vrijdagavond, ÍS een echte supporter. Dus ook deze drie jongens die nu vol in beeld gebracht worden voor het duwen van een hek en het starten van een fikkie op het toilet.

Laten we dan ook maar gelijk de elephant in the room bespreken. Elke dag in uitgaansgebieden over heel Nederland gebeurt meer dan wat hier nu op Opsporing Verzocht te zien is. Het enige verschil is duidelijk. Dit betreft voetbalsupporters in een stadion. Zelfs na een historisch verlies van 13-0 is dan elk spoortje van emotie al te veel. O wee, als je dan tegen een hek aan gaat duwen. Wat dan volgt is een nationale schandpaal waar miljoenen kijkers jouw gezicht kunnen zien.

Dit slaat ondertussen nergens meer op. Als voetbalsupporter staan we er allemaal zo slecht op in de media dat het omduwen van een hek al genoeg is om met je gezicht op nationale TV richting een miljoenenpubliek te worden uitgezonden. De volgende stap is waarschijnlijk een Opsporing Verzocht item voor het plakken van stickers of het klimmen in een net. Want als een voetbalsupporter het doet, dan is het allemaal nog eens vijf keer zo erg volgens de media…

Foto via Pro Shots.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %