ActueelAgainst Modern FootballColumnsVoetbal in Azië

KNVB moet nú het WK 2034 in Saudi-Arabië boycotten

FIFA-baas Gianni Infantino heeft bekend gemaakt dat Saudi-Arabië het WK voetbal in 2034 organiseert. We reizen opnieuw af naar een mensonterend land waar vrouwen minder zijn dan mannen, vrijheid niet bestaat en homo’s worden opgehangen. Juist nú moet de KNVB actie ondernemen en een boycot aankondigen. Meedoen is voetballen in bloed, juichen voor immoraliteit en het toestaan van onmenselijkheid. Boycot het WK 2034 in Saudi-Arabië.

Bron: PRO SHOTS / Imago

Krankzinnig land

In 2017 is kroonprins Mohammed bin Salman aan de macht gekomen in Saudi-Arabië en zijn de mensenrechten in meerdere opzichten verslechtert. Heb je een afwijkende mening van de kroonprins? Dan beland je al snel in de gevangenis. Zo is er een verbod op demonstreren, maar wordt de bevolking ook keihard gestraft wanneer er kritiek wordt geuit via internet. Door middel van spyware houdt de staat haar burgers in de gaten en kent men geen persvrijheid. Vrijheid van meningsuiting bestaat niet in Saudi-Arabië.

Het land staat jaarlijks aan de top van het uitdelen van doodstraffen en executeert tientallen – zo niet honderden – mensen per jaar. In 2022 waren dat 196 mensen, met redenen zoals kritische tweets, drugs, een afwijkend geloof of homoseksuele relaties. Daar gaan oneerlijke processen aan vooraf. Je hebt niet de mogelijkheid je te beroepen op een advocaat, maar krijgt ondragelijke martelingen te verduren om maar tot een bekentenis te komen. Tot april 2020 was het zelfs toegestaan kinderen de doodstraf op te leggen, nu kunnen zij maximaal 10 jaar gevangenisstraf krijgen.  

Vrouwen zijn bij wet ondergeschikt aan de man en worden systematisch gediscrimineerd. Bij veel beslissingen heeft de vrouw toestemming nodig van de man, omdat de vrouw niet over de capaciteit zou beschikken zelf beslissingen te maken. Als voorbeeld daarvan kan een vrouw die slachtoffer is van huiselijk geweld, enkel een opvanghuis verlaten met toestemming van de man. Verder maakt Saudi-Arabië zich nog altijd schuldig aan oorlogsmisdaden in buurland Jemen, de uitbuiting van arbeidsmigranten en diepgewortelde discriminatie ten opzichte van haar sjiitische burgers. Er is ontelbaar veel mis met Saudi-Arabië, tonen de feiten van Amnesty International aan.  

Gianni Infantino samen met Vladimir Putin en Mohammed bin Salman tijdens het WK 2018 in Rusland (bron: PRO SHOTS / Witters)

Brainwash

Dé manier om het slechte imago van een land te verbeteren is de meest populaire sport ter wereld: voetbal. Miljarden investeert Saudi-Arabië in de eigen voetbalcompetitie en in clubs in het buitenland (zoals Newcastle United). Als kerst op de taart wil het land het WK 2034 organiseren. Saudi-Arabië is het bewijs van ‘sportswashing’: sportevenementen worden gekocht en clubs worden gesponsord om het eigen imago te verbeteren. Sport is namelijk dé manier om de internationale reputatie van de Saudi’s te verbeteren, het neemt de aandacht af van de bedroevende mensenrechtensituatie. Diverse wereldberoemde voetballers zijn gelokt voor honderden miljoenen aan salarissen, maar ook de nationale bekerfinales van Spanje en Italië werden de afgelopen jaren gekocht om in hoofdstad Riyad te spelen.

Het WK van 2030 zal vanwege het 100-jarige jubileum over drie continenten worden gespeeld. Eerst zou dit WK enkel in Marokko, Spanje en Portugal plaatsvinden, maar FIFA-president Gianni Infantino voegde daar ineens Zuid-Amerika bij. Hierdoor blijven voor het WK van 2034 slechts twee mogelijke continenten over: Azië en Oceanië. Omdat Australië al snel afhaakte blijft nu Saudi-Arabië, gelegen in het Aziatische werelddeel, als enige kandidaat over. De stadionregels werden ook deze zomer versoepeld. In plaats van zeven hoeft een gastland nu slechts vier grote voetbalstadions ter beschikking te hebben. De Saudi’s hebben precies dat aantal. En zo zijn er nog wel meer ongure zaken bij de toekenning van dit WK, zoals vermeende corruptie en andere slimme trucjes in het voordeel van Saudi’s. Niets staat Saudi-Arabië nu meer in de weg, ze halen het grootste sportevenement ter wereld binnen.

Loze beloftes

KNVB-bestuurder Gijs de Jong heeft nog geen jaar geleden gezegd dat er onmogelijk een WK in Saudi-Arabië plaats zal vinden als er niets verandert. Maar vooralsnog is het oorverdovend stil in Zeist. De KNVB laat enkel weten ‘benieuwd’ te zijn naar het bidbook van Saudi-Arabië.  Ondanks dat Infantino de benoeming van de Saudi’s al officieel heeft benoemd, moeten de 211 bonden van de wereld nog stemmen over het Saudische bid. Daarin moet het land uitleggen hoe het de mensenrechten waarborgt. In de FIFA-reglementen staat opgenomen dat de gastheer zich moet houden aan de door de Verenigde Naties opgestelde United Nations Guiding Principles on Business and Human Rights. De gastheer  is verplicht de mensenrechten te beschermen, iets waar Saudi-Arabië in alle opzichten aantoonbaar faalt. Zoals met Qatar zal dit een lijst vol loze beloftes zijn. Gaan we opnieuw als makke schapen tegen stemmen maar alsnog meedoen? 

Vuist vóór de mensenrechten

Omdat Saudi-Arabië op dit moment het enige land in de race voor het WK 2034 is, moet de KNVB nú actie ondernemen en een boycot aankondigen. Enkel dan kan er een kettingreactie volgen waarbij meerdere landen zich aansluiten bij de boycot, een vuist vóór de mensenrechten. Andere landen die hier voor open zouden staan zijn Duitsland, Denemarken, Noorwegen, België en mogelijk meer. Een boycot zou kunnen leiden tot een heropening van het bidproces, het proces van de toewijzing versimpelen en benadrukt de  mensenrechten in de wereld. Laat Nederland het voortouw nemen en durf daadkrachtige actie te ondernemen tegen de machtspolitiek van de FIFA, Machiavelli-kloon Gianni Infantino en de sportswashing van de Saudi’s. KNVB, sta nu wél op voor mensenrechten.

Meedoen is voetballen in bloed, juichen voor immoraliteit en het toestaan van onmenselijkheid. Boycot het WK 2034 in Saudi-Arabië.

DanielsenAxedal
Noord-Hollander in Wrocław (Polen) en Boedapest (Hongarije) die gek is op de Visegrád-landen. Bezoekt vurige derby's tot amateurwedstrijden in de meest rare stadions. Zoomt in op de politieke verhalen achter voetbalclubs, ultra-cultuur en gevallen grootmachten. Afgestudeerd Moreel Filosoof & Politiek Wetenschapper.

Reageren is niet mogelijk.

0 %