Against Modern Football

KNVB maakt zichzelf compleet belachelijk met corona stadionverbod

Deze week stond heel supportersland Nederland op zijn kop. De KNVB bracht namelijk naar buiten dat er een stadionverbod uitgedeeld gaan worden voor het niet naleven van de corona maatregelen. Drie maanden stadionverbod voor het juichen bij een doelpunt? Het laat maar weer eens zien dat de KNVB niets weet van supporters. Volgens de KNVB is dit echter niet helemaal waar. 

We bespreken hieronder het bericht waarop de KNVB reageert op alle commotie.

Corona stadionverbod

Gisteren stond in een aantal media te lezen dat supporters die zich straks in de stadions niet aan de coronamaatregelen houden, een stadionverbod kunnen krijgen van drie maanden.

In de eerste alinea lijkt de KNVB aan te geven alsof het stadionverbod van drie maanden compleet uit de lucht gegrepen is. Dit staat echter zelf in de eigen richtlijnen, welke ze een alinea later ook toelichten.

Dit naar aanleiding van het uitbrengen van de richtlijn termijn stadionverbod, die jaarlijks uitgebracht wordt om clubs te helpen in geval van wanordelijkheden. Graag willen we deze berichten nuanceren.

Wanordelijkheden. Juist. Het gooien van een biertje is een wanordelijkheid. Het juichen bij een doelpunt is een wanordelijkheid.
Overigens, wanneer clubs een situatie melden bij een KNVB voor een potentieel stadionverbod, wordt er niet gekeken naar intentie of situatie. Enkel of een gebeurtenis daadwerkelijk heeft plaatsgevonden!

Fans?

We zijn blij dat het kabinet alweer fans in de stadions toestaat, ook al gaat het nog maar om beperkte aantallen en zullen we rekening moeten houden met de richtlijnen van de overheid.

Fans? Wij zijn supporters. Hardwerkende burgers die zonder twijfel honderden euro’s neerleggen voor een seizoenskaart om onze club overeind te houden. Wij zijn er als het harder nodig is dan ooit.

Samenwerken

Dat is een flinke uitdaging! Daarom werken we samen met de clubs, ECV, CED en het Supporterscollectief in een werkgroep aan protocollen, die 8 juli gereed zijn.

Als men daadwerkelijk op voorhand had samengewerkt met het supporterscollectief, hoe kan men bij het collectief dan zo verbaasd reageren op deze richtlijnen? Navraag bij het collectief leert ons dat er pas samengewerkt wordt sinds de ”richtlijnen” zijn geproduceerd.

Vanwege de complexiteit is het van groot belang om met z’n allen de schouders eronder te zetten, te praten met elkaar, te luisteren naar elkaar en begrip te tonen om alles veilig en verantwoord te laten verlopen.

Waarom wordt dan nooit eens écht constructief samengewerkt? Waarom wordt pas met supporters gepraat wanneer een golf van verontwaardiging door het land gaat?

De KNVB vindt dan ook dat straffen en stadionverboden hiervoor nooit de eerste stap moeten zijn. In het concept protocol staat daar de volgende tekst over opgenomen: ‘Wij adviseren clubs echter om niet te snel naar dit middel te grijpen en de SLO’s en supportersverenigingen voldoende ruimte te geven om […] in gesprek te gaan met de betreffende supporter(s).’

Opvallend. Het is namelijk de KNVB zélf die een landelijk stadionverbod oplegt en niet de club.

Helaas hebben de genoemde berichten een andere indruk gewekt, maar wij zien dit stadionverbod dus slechts als het uiterste middel voor de clubs. We willen juist met z’n allen werken aan de heropbouw van het voetbal dat we allemaal zo hebben gemist.

Laten we hopen dat de KNVB eens gaat leren van eerder gemaakte fouten. Helaas wordt er wederom niet samengewerkt met het Supporterscollectief. Er wordt namelijk helemaal geen valse indruk gewekt. De manier van communiceren van de KNVB is ronduit belabberd.

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %