Fotoreportages

Klassieker Trein

Supporterstrein onderweg naar Amsterdam-Zuid, voor de klassiek Ajax-Feyenoord. Mei 1983

Tegen het Moderne Voetbalvervoer, moet de NS hebben gedacht toen ze in mei 1983 besloten dit treinstel in te zetten om een paar honderd Feyenoord supporters naar het Olympsich Stadion te vervoeren voor de Klassieker Ajax-Feyenoord.

Ook in de vroege jaren ’80 was het georganiseerde supportersvervoer al in zwang, je kon toen al een combikaart kopen die je voor een schijntje naar het stadion van bestemming bracht. Handig, dachten we toen nog, en lekker goedkoop, want voor iets van 20 gulden had je vervoer én toegangskaart. Pas later werd het vrijwillige aspect hiervan steeds verder teruggedraaid en mochten we steeds minder. Hele trays met blikjes bier, die je vaak op de terugweg weer terugkreeg van de spoorwegpolitie, mochten niet meer mee. Blowen mocht nog wel, want een vette joint in combinatie met de verwarming die op 30 graden stond zorgde er volgens de NS voor dat we lekker rustig werden (en bleven).

En uiteraard zette de NS het meest oude materieel in, het is dat die bruine goederenwagons nogal gevoelig lagen voor persoonsvervoer, anders hadden ze deze zeker ingezet.

Deze foto kwam ik tegen tijdens een zoektocht naar geschikte foto’s voor de Klassieker dit weekend. De foto stond niet op een duistere fansite, maar van zo’n treinspotter genaamd Nico Split. Deze treinfanaat is waarschijnlijk heel verguld met deze foto;  het is waarschijnlijk de meest recente foto, waar dit type treinstel (uit 1946) werd gebruikt…

Hier het onderschrift van de foto op zijn site:
Schiphol, 1 mei 1983. De treinstellen 672, 275 en 658 komen uit de noordelijke uitrit van de Schipholtunnel. Dit was geen NVBS-excursie ter gelegenheid van het afscheid van mat.’46, maar een trein vol Feyenoord-supporters op weg van Rotterdam naar de wedstrijd Ajax-Feyenoord. Deze werd gespeeld in het Olympisch Stadion; de eindbestemming van de trein was Amsterdam Zuid. Foto Fons van der Jagt.

Gogme United
Gogme United is het alter-ego van Marcel Stephan (Amsterdam 1964), Ajacied sinds 1976 en daarmee hekkenhanger pur-sang. Verantwoordelijk voor onder andere onze literaire rubriek In de boeken Naast In de Hekken schrijft Marcel artikelen op z'n weblog Gogme United en is hij de oprichter/eigenaar van Gogme Web Services

Reageren is niet mogelijk.

0 %