Actueel

Kiyan Prince Foundation Stadium: Hulde voor QPR!

Loftus Road. Van buiten lijkt het op een verlaten kantoorgebouw, maar van binnen is het stadion echt Brits.  Het is een iconische naam in het Engelse voetbal. Of nouja, dat was het. QPR heeft namelijk besloten, door middel van een stemming onder de supporters, om de naam van het stadion te veranderen naar Kiyan Prince Foundation Stadium. Normaal gesproken betekent een naamswijziging weinig goeds voor de supporters. Een sponsor die voor een leuk bedrag haar oerlelijke naam op de gevel komt zetten. Dit geval is echter de uitzondering. QPR vernoemt haar stadion naar een tragisch overleden jeugdspeler.

Kiyan Prince

Kiyan Prince voegde zich in 2004 op 14-jarig leeftijd bij de jeugdopleiding van Queens Park Rangers. Hij ontwikkelde zich al snel tot een groot talent en binnen de club waren de verwachtingen rondom de jonge aanvaller hooggespannen. In de U16 van de club ontving Price als bijnaam “The Bullet” vanwege zijn grote snelheid. Niet alleen binnen het veld was Kiyan talentvol, ook daarbuiten blonk hij met zijn vriendelijkheid, humor en eerlijkheid. Of zoals zijn vader hem omschrijft: “The kind of son every parent just wants to have”.

Het was ook juist deze persoonlijkheid die Kiyan Prince op 15-jarige leeftijd uiteindelijk het leven kostte. Buiten de poort van zijn school wordt op 18 mei 2006 namelijk een van zijn vrienden gepest. Kiyan komt op voor zijn vriend. Dit valt niet goed bij de 16-jarige pester, die vervolgens besluit om de jongen eenmaal in zijn borst te steken met een mes. De wond blijkt fataal en twee uur later wordt Kiyan Prince dood verklaard. Zomaar uit het leven gerukt omdat hij voor zijn vriend opkwam.

Kiyan Prince Foundation Stadium

Het is de nachtmerrie van elke ouder. Van het een op het andere moment is je leven nooit meer hetzelfde. Niks is ooit meer zoals het daarvoor was. Het is niet verwonderlijk dat veel ouders eraan kapot gaan. De vader van Kiyan, Mark Prince, besluit juist om kracht te putten uit die onmenselijke verlies. Hij besluit om er voor te zorgen dat zijn zoon niet voor niets gestorven is. Vanaf dan begint de Kiyan Prince Foundation, die zich inzet tegen het messengeweld in Londen en probeert een positieve invloed te hebben op de levens van tieners.

Als oud-wereldkampioen Boksen en gesterkt door de tragedie weet hij als geen ander wat er nodig is om tot jongeren door te dringen. Jarenlang werkt Mark Prince als boegbeeld van de Foundation aan het verbeteren van honderden levens van tieners en hiermee aan het verminderen van geweld. Al die tijd is QPR haar jeugdspeler nooit vergeten. De goal van het seizoen wordt naar hem vernoemd en waar mogelijk ondersteunt de club de Kiyan Prince Foundation.

Met afgelopen zaterdag als absoluut hoogtepunt. Na een stemming afgelopen zomer heeft de club besloten om de naam van haar stadion te veranderen in Kiyan Prince Foundation Stadium. Als eerbetoon aan de overleden jeugdspeler én om de Foundation en al haar goede werk nog meer aandacht en bekendheid te geven. Het filmpje waarin Mark Prince zelf uitlegt wat de Foundation betekent, zegt eigenlijk alles. Een geweldig gebaar van QPR. Een club die laat zien nog wél een band te hebben met haar achterban, haar verleden en haar community.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %