Voetbal in AziëVoetbalgeschiedenis

King Kazu: De oudste profvoetballer ter wereld

Dankzij de steeds betere fysieke begeleiding voor spelers worden de leeftijdsgrenzen in het voetbal steeds verder verlegd. 35 is tegenwoordig het nieuwe 30. En als je veel geluk hebt kan je misschien zelfs wel door tot je 40e. Maar daarna houdt het toch echt wel op. Voor de meesten dan, maar niet voor de Japanner Kazuyoshi Miura, beter bekend als King Kazu. De oudste profvoetballer ter wereld met die wetten door op 57-jarige leeftijd nog altijd minuten te maken op het Portugese tweede niveau.

Geboren op 26 februari 1967 in Shizuoka (Japan), tekende Kazuyoshi Miura zijn eigen pad naar het professionele voetbal op jonge leeftijd. Op zijn vijftiende, vastberaden om zijn droom om profvoetballer te worden na te jagen, verliet hij zijn school in Japan en verkaste richting Brazilië. Een ongekende stap van de jonge Japanner, die daarmee al op jonge leeftijd liet zien niet bang te zijn om controversiële beslissingen te maken. In 1986 maakte hij zijn debuut in het profvoetbal voor Santos.

King Kazu op het WK 1998 in Frankrijk

Na avonturen bij onder andere Palmeiras en Coritiba ging Miura in 1990 terug naar Japan. Zijn indrukwekkende optredens in Japan brachten King Kazu een sterrenstatus in eigen land en bij Verdy Kawasaki in eigen land trok hij deze lijn door. Met de club won Kazu tussen 1991 en 1994 vier jaar op rij de titel. In 1993 werd hij uitgeroepen tot de beste speler van de competitie.

In 1997 beleefde Miura een van de hoogtepunten van zijn carrière: hij scoorde maar liefst zeventien doelpunten in de WK-kwalificatie. Deze ongekende prestatie leidde tot een historisch moment voor het Japanse voetbal, omdat het team zich voor het eerst plaatste voor een WK voetbal. Ondanks zijn bijdrage tijdens de kwalificatie werd Miura uiteindelijk buiten de selectie gelaten voor het eindtoernooi in Frankrijk. De reden van de bondscoach? Hij vond de 31-jarige Miura toch wat aan de oude kant voor het nationale elftal…

De eeuwige voetbaldroom

De teleurstelling van het niet kunnen deelnemen aan het WK weerhield Miura er echter niet van om zijn passie voor het spel voort te zetten. Zijn invloed op het Japanse voetbal, zowel op nationaal als internationaal niveau, bleef groeien en hij werd met recht een voetbal-icoon in het Aziatische land. Met meer dan 100 wedstrijden voor Vissel Kobe en bijna 300 wedstrijden voor Yokohama FC werd King Kazu onderdeel van het meubilair van de Japanse competitie.

Zijn carrière nam gaandeweg wel een steeds meer nomadisch karakter aan. Zijn liefde voor de bal leidde hem onder meer langs Italië, Kroatië en Australië. Steeds op zoek naar een nieuwe club, om de voetbaldroom weer een jaartje extra levend te houden. Tijdens die toch langs verschillende clubs en landen kwam hij overigens ook meerdere Nederlandse tegen, want King Kazu speelde samen met o.a. Calvin Jong-a-Pin en Pierre van Hooijdonk.

Tegenwoordig staat de Japanse aanvaller onder contract bij het Portugese Oliveirense, dat hem huurt van Yokohama FC. Dit seizoen kwam de aanvaller twee keer in actie en bij elke wedstrijd die hij speelt scherpt hij zijn eigen record nog net iets meer aan. Dat van de oudste profvoetballer ter wereld. Zijn kwaliteiten zijn natuurlijk niet meer wat het 30 jaar geleden was, maar op 56-jarige leeftijd gaat King Kazu nog altijd stug door. Als eeuwige inspiratiebron voor mensen op leeftijd, die stiekem nog dromen van het profvoetbal!

Sander Wesdijk
Altijd op zoek om de mooiste wedstrijden en stadions vast te leggen met mijn camera. Van het Nederlandse amateurvoetbal tot de tofste wedstrijden over de hele wereld!

Reageren is niet mogelijk.

0 %