Voetbalboeken

Kijk voetbal A.U.B.

kuip

Diana Kuip is een beeldschone vrouw die je eerder aan de hand van een veel te rijke voetballer zou verwachten dan als sportjournaliste. Toch bracht ze onlangs alweer haar tweede boek op de markt: Kijk voetbal A.U.B. Het boek is een bundeling van columns die ze de laatste jaren voor onder andere NUsport schreef en staat vandaag centraal bij In de Boeken.

Na het lezen van Sjoerd Mossous Kamp Cruijff en Willem Vissers’ Pingelaars & Pegels, die beiden ook een bundeling van hun columns uitbrachten, valt Kijk voetbal A.U.B. al snel tegen. Met name de strekking van Kuips columns – over Messi en zijn planten aan de paus, over vrouwen die op veel te hoge hakken naast het trainingsveld van De Toekomst gaan staan azen op het geld van een steenrijke puber en over de naakte lijven van Yuri van Gelder en Epke Zonderland – spreekt allesbehalve aan. De gekozen onderwerpen zijn vaak net niet boeiend en inspirerend genoeg; velen zal het bijvoorbeeld een zorg zijn hoe een sporter hoort te butt-slappen of dat Deense voetballers Deense vrouwen mooier vinden dan Nederlandse.

De steekwoorden ‘grappig’ en ‘soms ontroerend’, die op de omslag staan (waarvan overigens überhaupt niet duidelijk is wie dat beweerd zou hebben), zijn absoluut niet relevant. Enige vorm van emotie roept dit boek niet op, en humor ontbreekt al helemaal. ‘Origineel’, een ander steekwoord, is het boek daarentegen weer wel, want vrouwen zien nu eenmaal andere dingen dan mannen – en nee, voetbal is níet per se een mannensport. Dat verschil tussen man en vrouw kan een ideale basis zijn voor een boek in deze vorm, maar Kijk voetbal A.U.B. voldoet niet aan de verwachtingen

Ook de schrijfstijl die Kuip in haar columns hanteert, maakt weinig indruk. Integendeel, in sommige gevallen is het lichtelijk irritant. Zoals in de volgende passage uit een stuk over ex-Rabo-renner Michael Boogerd:

‘Zeg ja. Zeg ja. Zeg ja. Zeg nou toch gewoon ja, Michael Boogerd.

Je weet dat je naar een goed interviewprogramma zit te kijken als je een beetje ongemakkelijk op de bank zit. Ik zit als een verkrampte wokkel op de bank terwijl ik naar De week van Filemon kijk.’

Een ongemakkelijke houding, als verkrampte wokkel (hoe, in vredesnaam, ziet dat eruit?!) bijvoorbeeld, lijkt eerder een gevolg van een slecht dan van een goed interviewprogramma, maar dat zal per persoon verschillend zijn.

Desalniettemin is het gewaagd wat Diana Kuip doet, want bij een bundeling van columns ligt een groot gevaar op de loer: columns worden per persoon namelijk verschillend beoordeeld, en daarom zal dit boek door anderen weer enorm gewaardeerd worden. Maar wanneer meerdere stukken niet voldoen aan iemands verwachtingen, zal dit invloed hebben op de rest van het boek. Zoals in dit geval.

Koop bij bol.com

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %