Voetbalsupporters

Keep Right on to the End of the Road!

birmingham cityHet bestaan als supporter van Birmingham City is niet altijd eenvoudig. De club kent al jarenlang een grote afwisseling in pieken en dalen. Promoties en degradaties volgen elkaar in hoog tempo op. Het meest treffende voorbeeld is het seizoen 2011-2012, City won de League Cup, maar degradeerde datzelfde seizoen uit de Premier League. Zowel in goede als slechte tijden voelen de City-fans zich gesterkt en getroost door één lied: Keep Right on to the End of the Road. Zonder een zeer tragische gebeurtenis had dit lied nooit bestaan.

Keep Right on to the End of the Road vindt zijn oorsprong in de Eerste Wereldoorlog en is afkomstig van Harry Lauder, een Schot die de titel van ‘Sir’ kreeg. Lauder kende net als Birmingham City een wisselend emotioneel bestaan. Hij groeide op in het armoedige arbeidersleven aan het einde van de negentiende eeuw. Harry’s vader was overleden en Harry was als oudste kind van de familie van acht kinderen aangewezen om voor inkomen te zorgen. In de kolenmijnen zong hij het moeilijke bestaan van zich af en daar werd zijn talent ontdekt. In de eerste helft van de vorige eeuw groeide Harry Lauder uit tot een zeer populaire komediant en zanger in heel Groot-Brittannië. Tijdens de Eerste Wereldoorlog steunde Lauder de Britse troepen met het maken van liederen, ook zijn enige zoon John vocht mee aan het Britse front. Op 28 december 1916 werd John gedood in Frankrijk.

Om deze dood te verwerken schreef Lauder in 1917 Keep Right on to the End of the Road. Dit emotioneel geschreven en beladen nummer bracht hij in zijn shows ten gehore. Tot op hoge leeftijd stond Lauder op de planken. ‘Keep Right On’ groeide uit tot een Schotse klassieker. Sir Harry Lauder stierf in 1950 op 79-jarige leeftijd na een zeer bewogen leven.

Zes jaar na zijn dood duikt het lied voor het eerst op bij Birmingham City. Niet de supporters, maar de spelers introduceerden het lied. Eén speler in het bijzonder mag met deze eer strijken: Alex Govan, niet ontoevallig een Schot en op dat moment spelend voor The Blues. Op weg naar de vierde ronde van de FA Cup tegen Leyton Orient zingen de spelers de zenuwen van zich af. Een van de liederen die de spelers in de bus zingen is het door Govan ingezette ‘Keep Right on to the End of the Road’. Het zingen voor de wedstrijd heeft meteen een positieve uitwerking: Leyton Orient wordt met 4-0 verslagen.

Ook op weg naar andere FA Cup-wedstrijden wordt ‘Keep Right On’ gezongen. Mét succes: in de kwartfinale wordt zelfs het grote Arsenal op Highbury met 3-1 verslagen. Het is die dag erg warm en daarom is het dak van de bus open. In de bus wordt luidkeels ‘Keep Right On’ gezongen, buiten de bus kunnen de meegereisde uitsupporters dit goed horen en pikken het lied op. Vanaf dat moment zullen club en lied aan elkaar verbonden zijn.

Na de overwinning op Arsenal wordt Sunderland in de halve finale verslagen. In de finale op Wembley wacht Manchester City. Voor de wedstrijd klinkt uit de boxen Keep Right on to the End of the Road. De meegereisde fans zingen mee. Ondanks de steun van de Birmingham-fans wint Manchester City de finale met 3-1.

Het succesvolle toernooi leverde Birmingham City dan wel net geen FA Cup op, maar wel een blijvend clublied dat tot in de lengte van dagen gezongen kan worden. Daarom klinkt nog bij iedere wedstrijd van Birmingham City datzelfde lied afkomstig uit de Eerste Wereldoorlog. Krachtig en hard. In goede, maar vooral in slechte tijden: Keep Right on to the End of the Road!

De tekst van Harry Lauder is door de jaren heen wel wat aangepast door de Birmingham-fans, meer clubelementen zijn in het lied aangebracht.

Sir Harry Lauder 1917

Ev’ry road thro’ life is a long, long road,
Fill’d with joys and sorrows too,

As you journey on how your heart will yearn
For the things most dear to you.

With wealth and love ’tis so,
But onward we must go.

Keep right on to the end of the road,
Keep right on to the end,

Tho’ the way be long, let your heart be strong,
Keep right on round the bend.

Tho’ you’re tired and weary still journey on,
Till you come to your happy abode,

Where all the love you’ve been dreaming of
Will be there at the end of the road.

With a big stout heart to a long steep hill,
We may get there with a smile,

With a good kind thought and an end in view,
We may cut short many a mile.

So let courage ev’ry day
Be your guiding star alway.

Fans Birmingham City

As you go through life it’s a long, long road
There’ll be joys and sorrows too

As we journey on we will sing this song
For the boys in royal blue.

We’re often partisan
We will journey on

Keep right on to the end of the road
Keep right on to the end

Though the way be long let your heart beat strong
Keep right on to the end

Though you’re tired and weary
Still journey on ’til you come to your happy abode

With all our love we’ll be dreaming of
We’ll be there. Where? At the end of the road!

Birmingham! Birmingham!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %