Voetbalboeken

Kamp Cruijff en andere verhalen

Kamp-Cruijff-Sjoerd-MossouVoor een publicatie in de rubriek In de Boeken moeten we alweer ruim een halfjaar terug. De twee groundhopboeken van Tom Bodde zijn ondertussen alweer de laatste twee boeken die Gogme United hier besprak. Daar gaat vanaf heden verandering in komen; de rubriek zal vanaf nu in ieder geval maandelijks terugkeren. (Dat hopen we tenminste). Vandaag wordt daar met de bespreking van ‘Kamp Cruijff en andere verhalen’ van Sjoerd Mossou een begin aan gemaakt.

‘Iedereen die het voetbal wil begrijpen, moet weten hoe het is om van een club te houden.’ Deze wijze worden kwamen op 26 februari 2011 uit de pen vanSjoerd Mossou toen zijn NAC aan de rand van de afgrond stond. Veel analytici, presentatoren en journalisten zullen altijd pretenderen volledig objectief te zijn; Mossou steekt daarentegen niet onder stoelen of banken dat hij een NAC-supporter is. Zijn bloed is geel-zwart-gekleurd en geen enkele voetbalsupporter neemt hem dat kwalijk. Vooruit, de Willem II’ers onder ons zullen niet veel lovende woorden voor hem over hebben, maar in de rest van voetbalminnend Nederland is Sjoerd een graag geziene gast. Daarnaast zijn ook zijn collega’s lyrisch over hem. ‘Ondanks zijn jeugdigheid is Sjoerd Mossou een vedette in de voetbaljournalistiek’, vertelt Willem Vissers van De Volkskrant. Hugo Borst vindt Mossou ‘gewoon verschrikkelijk goed.’

Daar sluit ik me volledig bij aan. Voorheen al, maar zeker na het lezen van Kamp Cruijf en andere verhalen. Dit boek is een bundel van de beste columns die Sjoerd voor het AD heeft geschreven. Columns, waarin hij praat over zijn grote liefde: voetbal. En dit betreft dan met name randzaken als het juichen in een uitvak of het verzamelen van voetbalplaatjes. Sjoerd is een echte liefhebber van het mooie spelletje, en betreurt dan ook de vele veranderingen die het moderne voetbal in de voorgaande jaren met zich meebracht. Vol passie en humor schrijft-ie dan ook over zijn keeperscarrière bij Beesotted FC. Het elftal, bestaande uit supporters van het Londense Brentford FC, komt uit in de Sunday Morning League.

Sjoerd rekent in dit boek loeihard af met types als Cristiano Ronaldo. ‘Ze floten je woensdag in Zagreb uit om oneindig veel redenen, Crisje, maar vooral omdat je een afgezant bent van het moderne voetbal. Het voetbal waar wij zo verdrietig van worden’, is zijn antwoord op Ronaldo die denkt dat hij werd uitgefloten door zijn knappe kop. Hij geniet daarentegen van spelers als Arquimedes Nganga die begin vorig jaar zijn kerk aanklaagde. Reden: doordat Nganga het te druk kreeg met bidden, werd hij niet de middenvelder van Manchester United. Iets wat hij wel in zich had. En Sjoerd, die begreep hem: ‘Het werd de hoogste tijd dat er eindelijk eens iemand opstond voor de rechten van mislukte voetballers.’

Urenlang zou ik nog door kunnen gaan over de anekdotes van Mossou. Het liefst zou ik het hele boek hier uit willen tikken, maar dat gaat helaas niet. Daarvoor moet je even naar onze webshop. Het boek is een echte aanrader, omdat Sjoerd haarfijn verwoordt wat iedere voetbalsupporter beleeft en denkt. Met de broodnodige humor vertelt hij over gekleurde schoenen, smerige en onbetaalbare koffie voor uitsupporters en een wedstrijdverslag van Langs de Lijn. De vele verhalen lees je in een vlot tempo weg. Sjoerd grijpt je bij je nekvel, drukt je met je neus in het boek en laat je niet meer los. Als je wilt, lees je het in één ruk uit.

In de proloog hoopt Mossou dat de lezer na dit boek weer een klein beetje meer van voetbal is gaan houden. Wat mij betreft, is deze missie geslaagd.

Morgenmiddag verdedigt Sjoerd op de Wageningse Berg het doel van het elftal met journalisten, wanneer zij het opnemen tegen FC Blogbroeders. Misschien neem ik mijn exemplaar wel mee, en vraag ik hem als klein kind het boek te signeren. Heel misschien.

Koop bij bol.com

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %