Het stadion wordt vaak een tempel genoemd. Een tweede huis. Een plek waar wonderbaarlijke dingen gebeuren. Hoe je het ook noemt: er wordt gezongen. En dat mag niet van Rutte en van het RIVM. Vreemd, want in de kerk mag het wel. Hoe zit dat eigenlijk?

Zingen

De protestante kerk schrijft: ”Als kerkenraad dient u af te wegen of zingen in uw kerkgebouw verantwoord is of niet. (…) Belangrijk in de besluitvorming is de verantwoordelijkheid die de kerkenraad draagt voor een verantwoorde toepassing van de richtlijnen en adviezen ten aanzien van gezondheid en zingen in een kerkgebouw.

Gebedshuizen mogen dus zelf oordelen of het verantwoord is om te zingen. Op basis van welke voorwaarden zij dit doen, beschrijven wij hieronder. Let op: dit zijn richtlijnen vanuit het RIVM.

  • Gezondheidscheck bezoekers (triage)
  • Indien men gaat zingen tijdens de kerkdienst is registratie van kerkgangers verplicht. Ook bij diensten met minder dan 100 bezoekers binnen en meer dan 250 bezoekers in openluchtdiensten.
  • Tussen de kerkgangers is een minimale afstand van 1,5 meter, bij voorkeur in zigzag-opstelling.
  • Goede ventilatie van de ruimten waarin wordt gezongen is van wezenlijk belang. Ventileer de ruimte waar gezamenlijk wordt gezongen 24 uur per dag.
  • Zorg ervoor dat de ruimte geregeld en afdoende wordt gelucht.

Buitenlucht

Belangrijk zijn dus de triage, dit gebeurt in de stadions ook. Het is duidelijk dat er goed geventileerd moet worden, echter lijkt dit niet van belang in een stadion. Dat is namelijk al in de buitenlucht. Kerken mogen dit dus al doen met meer dan 250 mensen. Zolang de anderhalve meter afstand wordt gehouden, is zingen geen probleem. 

Zingen in het stadion

Zingen in een kerk mag, op voorwaarde dat er geventileerd kan worden. In de buitenlucht is dit helemaal geen probleem. Dit onderschrijft het RIVM ook: ”Het risico op besmetting (…)in de buitenlucht is klein.”  Ook schrijft het RIVM: ”Zingen als onderdeel van de belijdenis van een geloof is niet verboden.” Kerken mogen zelf bepalen of het verantwoord is om te zingen. Waarom mogen voetbalclubs dan niet zelf bepalen men kan zingen in het stadion?

 

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Ook leuk om te lezen

    Reageren is niet mogelijk.