InterviewsVoetbalsupporters

Interview met CAPO Rechtshulp

Stadionverboden. Alleen het woord al kan menig voetballiefhebber tot waanzin drijven. Een stadionverbod houdt simpelweg in dat een instantie, of dat nou de politie, je club, de gemeente of de KNVB is, jou de toegang tot het stadion ontzegt. Dit is meestal een vooraf bepaalde tijdsduur. In Nederland heerst een idiote cultuur rondom de ‘SV’. Om de meest gestoorde redenen kun je als voetbalsupporter in Nederland een stadionverbod ontvangen. Sinds kort is er CAPO Rechtshulp.

Bizarre stadionverboden

Juich je te fanatiek? SV. Steek je meer dan een kilometer buiten het stadion een fakkel af? SV. Stap je met twee blikjes bier de bus in? SV. En wanneer je denkt er zonder stadionverbod vanaf te komen, komt de gemeente met een gebiedsverbod aanzetten. De redenen kunnen nog vele malen triester, maar daar gaat dit stuk juist niet over.

Sinds kort is er namelijk een instantie die er alles aan doet om supporters met een (in hun ogen) onterecht stadionverbod of andere restrictie te helpen bij het verweer hiertegen. Juridische bijstand vergroot de slagingskans van zo’n verweer namelijk flink. CAPO Rechtshulp, onder aanvoering van een vakkundige jurist die ook fanatiek voetbalsupporter is, is vorige maand gelanceerd. Omdat wij bij In De Hekken wekelijks de meest bizarre stadionverboden onder ogen krijgen, willen wij deze heren graag de gelegenheid geven om zich aan jullie voor te stellen.

CAPO Rechtshulp

IDH: Fijn dat je de tijd neemt jezelf aan ons voor te stellen. Hoe ben je met dit idee gekomen?

“Sinds maart 2020 is CAPO Rechtshulp beschikbaar voor supporters die te maken krijgen met maatregelen vanuit de overheid of de KNVB (denk hierbij aan bijvoorbeeld een stadion- of gebiedsverbod). CAPO Rechtshulp wordt gevormd door fanatieke voetbalsupporters met een juridische achtergrond. Dit betekent dat kennis van de supporterswereld en de juridische kaders worden gecombineerd om supporters die in de problemen zijn gekomen te kunnen helpen.

Een voetbalsupporter met een juridische achtergrond raakt binnen zijn eigen club gemakkelijk betrokken bij de vraag om te ondersteunen in deze procedures, zo ook bij ons. Omdat wij deze hulp aan willen bieden aan alle supporters in Nederland met vergelijkbare problemen, aangezien iedere supporter, ongeacht voorkeur voor club of stad, een eerlijk proces verdient, is CAPO Rechtshulp in het leven geroepen. Wij zijn er dus voor supporters, door supporters!”

Het logo van Capo Rechtshulp

Bereikbaar

IDH: Kun je ons iets meer vertellen over hoe jullie te bereiken zijn, en wat voor proces er dan in gang wordt gezet?
“Wanneer je in verweer wilt gaan tegen een opgelegde maatregel kun je ons bereiken via e-mail ([email protected]) of Telefoon/Whatsapp (0657947411). We bespreken dan de situatie en schatten de kansen eerlijk voor je in. Wat we namelijk niet willen, is dat we een zaak aangaan waarin we geen winstkansen zien. CAPO Rechtshulp is er in eerste instantie namelijk niet voor commerciële doeleinden, maar om zoveel mogelijk supporters te helpen een eerlijke kans te krijgen in hun zaak tegen de KNVB, gemeente of politie. Na het inschatten van de kansen bieden we je aan om een verweerschrift voor je te schrijven.

Tijdens dit proces betrekken we je bij de argumenten en uitleg die we hierin beschrijven, zodat het stuk passend blijft voor jouw zaak! Hierna is het een kwestie van indienen (wat wij ook voor je doen) en afwachten op een, hopelijk positief, antwoord. Hieraan zitten natuurlijk wat kosten verbonden, maar we werken via een ‘no win, less pay’ principe, waarbij de beloning afhangt van het resultaat dat we voor je boeken. Zo willen we garanderen dat we ons uiterste best doen om een zaak tot een goed einde te brengen.”

Succesverhalen

IDH: Hebben jullie al hulp kunnen bieden in de korte periode dat jullie actief zijn? En wat is daar uit voort gekomen?

“Inmiddels hebben wij verschillende zaken behandeld. De succesverhalen hiertussen zullen regelmatig op onze Facebookpagina worden gedeeld, maar een van de meest schrijnende en bijzondere gevallen vond al plaats voor de oprichting van CAPO, toen de hulp van een van onze juristen werd ingeroepen door een supporter van PSV. Deze supporter is voor de Champions League wedstrijd Bayern München – PSV in oktober 2016 opgepakt in de binnenstad van München. De Duitse politie heeft toen echter nagelaten om de rapporten over deze arrestatie te delen met de Nederlandse politie. Slechts de naam van de supporter is doorgegeven. De jongen kreeg dus een stadionverbod met zijn naam als enige bewijs!

Natuurlijk hebben wij hem geholpen zich fel te verweren tegen dit gebrek aan bewijs, wat ertoe heeft geleid dat het stadionverbod werd vernietigd. Dergelijke bewijsfouten en onjuiste verbanden zien wij helaas vaak terugkomen in stadion- en gebiedsverboden, aangezien de KNVB een ‘redelijk vermoeden’ als voldoende bewijs ziet om een stadionverbod uit te vaardigen. Binnenkort zal er een nieuw succesverhaal op onze Facebookpagina verschijnen.

Een tipje van de sluier? Twee supporters die een stadionverbod kregen voor provocatie, waarop een verhoging zat omdat het een agent betrof die werd geprovoceerd. Deze was echter in burger en heeft zich nooit als agent gelegitimeerd. Het vervolg en de uitspraak hou ik graag nog even geheim, hierover volgt binnenkort meer op Facebook. De primeur is dan natuurlijk voor In De Hekken!”

LET OP: we hebben bij In De Hekken geen enkel financieel belang in CAPO Rechtshulp. Wél vinden wij het belangrijk dat supporters op een adequate manier geholpen worden.

Roman de Lange
Geniet van alles wat met sfeer te maken heeft. Voorliefde voor de Duitse competities vanwege de sfeer en de stadions. Vindt de sfeer bij Europese topclubs dramatisch. Groundhopper in wording.

Reageren is niet mogelijk.

0 %