Het seizoen 2010/’11 van ADO Den Haag blijkt qua eindklassering het beste seizoen van de eeuw te zijn voor de groen-gelen. Een jaar dat gekenmerkt wordt door goed voetbal in combinatie met vechtlust en Haagse bluf, zorgt ervoor dat de Residentieclub op de 7e plaats eindigt. ADO mag de play-offs voor Europees voetbal spelen. Het eerste tweeluik tegen Roda JC wordt, enigszins zorgeloos, doorstaan. En dan wacht FC Groningen: een sprookje dat verandert in een ware thriller. 

Opluchting en feest

Op 26 mei treedt ADO thuis aan tegen FC Groningen die op haar beurt Heracles heeft verslagen in de ronde ervoor. De ploeg uit de Hofstad krijgt deze avond vleugels, want Groningen wordt met maar liefst 5-1 opgerold. ADO staat met 1.5 been in de voorrondes van de Europa League, zou je zeggen.

De return 3 dagen later draait uit op een fiasco voor de Hagenaars. Nadat Immers nog de 1-1 maakt in de Euroborg, lijkt er al helemaal geen vuiltje aan de lucht te zijn. De tweede helft bestormt FC Groningen echter de Haagse muur, waardoor het open huis wordt. De piepjonge Virgil van Dijk pikt twee doelpunten mee en bij een 4-1 stand wordt de bal zowat in de laatste minuut met de hand van de lijn gehaald door Mitchell Piqué. Rood en een penalty voor de thuisploeg. Matavž completeert de come-back. De Euroborg kolkt.

In de verlenging krijgen beide ploegen nog grote kansen. Er vallen echter geen doelpunten meer waardoor een strafschoppenreeks volgt. Nadat Radosavljevič namens ADO en Sparv namens Groningen een pingel gemist hebben, moet Matavž uiteindelijk de beslissende strafschop nemen. Hij neemt een aanloop en schiet de bal op de lat. ADO gaat Europa in! Gekkenhuis in het uitvak en bij het Kyocera Stadion waar veel ADO-supporters op een groot scherm de wedstrijd hebben gevolgd. De opluchting is groot na deze geweldige thriller. Dat ADO Den Haag de voorrondes van de Europa League in mag, is een mooie beloning na een fantastisch jaar onder leiding van John van den Brom. 29 mei 2011 gaat dus ook de geschiedenisboeken in als de dag dat ADO Europa in ging.

Beelden feestvreugde bij ADO

Header is afkomstig van Orange Pictures

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.