Voetbal in NederlandVoetbalderbys

In beeld: Supporters zorgen toch voor memorabele Gelderse derby

Ook de Gelderse derby ontsnapt niet aan de maatregelen die het voetbal al maandenlang teisteren. Naar aanleiding van de eerdere derby tussen beide clubs (zie: hierrr) werden uitsupporters vorig jaar verboden. Dit jaar kregen de NEC-supporters slechts 400 kaarten aangeboden, waardoor er een boycot besloten werd. Zonder uitsupporters verloor deze editie van de Gelderse derby helaas veel van haar charme. 

De eis vanuit de Nijmeegse supporters was duidelijk. Met minder dan 600 supporters (er passen er 1000 in het uitvak in het Gelredome) gingen zij niet akkoord. De lokale driehoek in Arnhem besloot om dwars te liggen en bood slechts 400 kaarten aan. Een boycot was het logische gevolg. Ook zonder uitsupporters probeerden beide supportersgroepen er toch weer een memorabele derby van te maken.

Alles geoorloofd

Beide supportersgroepen pakken de dag voor de wedstrijd groots uit om de spelers op scherp te stellen voor de naderende derby. Honderden supporters trekken naar Papendal en De Eendracht om de spelers met het nodige vuurwerk het belang van de wedstrijd nog eens extra te onderstrepen. Bij Vitesse gaan ze massaal in de netten, terwijl ze bij NEC een grote sfeeractie hebben voorbereid. Voor derbywinst is alles geoorloofd!

Doordat de NEC-supporters de wedstrijd, zoals eerder gezegd, boycotten hebben ze op zondagochtend rond een uur of 10 de laatste kans om oog in oog met de spelers te staan. Zij zwaaien met een paar honderd supporters massaal de spelersbus uit wanneer die vertrekt richting Arnhem.

400 is te weinig

Bij de wedstrijd zelf hebben de supporters van Vitesse een groot spandoek voorbereid, wat door meerdere supportersgroepen is gemaakt. “Rise, oh fallen fighters” staat er onder een gigantisch plaatje van een skelet op een troon. Ook hangt er onder meer een tekstdoek met “live to fight another day”. Allemaal verwijzingen naar de sportieve malaise die momenteel in Arnhem heerst.

In het uitvak hangt een groot statement: ”400 is te weinig”. Verwijzend naar het beperkte aantal kaarten dat beschikbaar werd gesteld. Zo waren alle hoogtepunten in deze editie van de Gelderse derby al geweest voor het eerste fluitsignaal. Na 90 minuten stond er namelijk een 0-0 eindstand op het scorebord. De derby op het veld eindigt dus zoals het dankzij de maatregelen ook naast het veld beleefd is: zonder winnaars.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %