Voetbal in Kroatië

IJskoude editie Dinamo Zagreb – Hajduk Split ontbrandt pas laat

De wedstrijd tussen Dinamo Zagreb en Hajduk Split is dé kraker van de Kroatische competitie. De Vjecni Derbi is elk jaar goed voor heerlijke beelden en is van de grootste wedstrijden van Europa. Toch kan het niet altijd één groot spektakel zijn. Wij waren vorig weekend bij een ijskoude editie van deze eternal derby, die tot op het laatste moment wachtte met ontbranden.

Met de term derby moet je bij deze wedstrijd overigens oppassen, want voor je het weet heb je woedende derbypuristen achter je aan. De afstand tussen beide clubs is ook meer dan 400 kilometer. Ietwat ver om het tot een burenruzie te bestempelen. Meer dan een pure derby is het dan ook een klassieker zoals Ajax – Feyenoord tussen de twee grootste en meest succesvolle clubs van het land.

Sneeuwballen

Een rivaliteit die sinds de val van Joegoslavië alleen maar is verergerd. Dit komt mede door de positie van Dinamo Zagreb in het Kroatische voetbal. De club is het lievelingetje van de bond, spelersdeals staan bol van de schimmigheid en de club overleefde al meerdere matchfixingschandalen. Met succes. Hajduk Split werd al sinds 2004-05 geen kampioen meer. In Split hebben ze logischerwijs een hekel aan de bevoordeelde valsspelers uit Zagreb. 16 van de laatste 17 kampioenschappen gingen naar de veelvraat uit de hoofdstad. Ook dit jaar lijkt Dinamo met een voorsprong van meer dan 9 punten op de naaste achtervolger uit Split af te stevenen op een simpele titel.

Dat er vandaag weinig op het spel staat, heeft ervoor gezorgd dat de belangstelling  van de verwende prinsjes niet heel groot is. Het Maksimir is, zelfs met één gesloten lange zijde, bij lange na niet uitverkocht. De teller stokt uiteindelijk rond de 14.000 supporters. Een teleurstellend aantal voor de grootste wedstrijd van het land. Hierbij helpt het ook niet dat het deze zondag steenkoud is. De afgelopen dagen heeft het flink gesneeuwd en ook vandaag breekt de hemel regelmatig los. Het onoverdekte Maksimirstadion met haar open hoeken is dan niet de meest prettige plek om te vertoeven.

Ook de uitsupporters hebben last gehad van het weer. Er waren eigenlijk 2000 kaarten verkocht, maar slechts 1200 supporters hebben uiteindelijk Zagreb weten te redden. Een flinke sneeuwstorm zorgt ervoor dat de wegen tussen beide steden onbegaanbaar zijn geworden. De 1200 die het wel hebben gered kunnen na de wedstrijd juist weer niet terug naar Split. In het stadion zelf wordt de sneeuw gebruikt door de supporters van Dinamo Zagreb om de selectie van Hajduk Split tijdens de warming-up compleet te bombarderen met sneeuwballen. In het uitvak is alle sneeuw gek genoeg wel verdwenen van de tribune. Maar dat zal vast toeval zijn…

Free Azov

Tijdens de opkomst hebben de supporters van Dinamo Zagreb een strakke vellenactie voorbereid. De betekenis daarvan ontgaat ons helaas. Datzelfde is het geval met de vele tekstdoeken die gedurende de wedstrijd getoond worden. De enige die meteen duidelijk is, is eentje met “Free Azov” door de Bad Blue Boys. Een steunbetuiging aan de Oekraïense extreemrechts militie die nauw gelieerd is aan Dynamo Kiev. Tussen beide clubs bestaan goede contacten.

Op het veld gaat het al gauw de verkeerde kant op. Dinamo Zagreb komt simpel op een 2-0 voorsprong en iedereen voelt dat er een doodsimpele overwinning zit aan te komen. Het machtsverschil tussen de nummer 1 en 2 is veel te groot. De definitieve nekslag voor het kampioenschap wordt vandaag gegeven. Het juichen bij beide goals is het enige teken van leven op de lange zijde. Iedereen lijkt het vooral heel koud te hebben. De derby begint zo bijna aan te voelen als een verplicht nummertje. De supporters van Dinamo Zagreb zijn de winst wellicht ook te veel gewend. In de kou hebben wij vooral medelijden met de paar supporters die de ondankbare taak hebben om de spandoeken recht te houden met de ijzige wind. Je zou dat maar 90 minuten moeten doen…

Vocaal is het allemaal ook niet bepaald indrukwekkend. Door de open hoeken en harde wind voelt het alsof al het gezang zo het stadion uitwaait. Bij BBB gaat het vaak niet massaal en op de lange zijde waar wij zitten is al helemaal niks te horen. Het uitvak is bij vlagen aanzienlijk beter te horen. Zij zorgen na 25 minuten ook voor het hoogtepunt van de eerste helft met een goede fakkelshow, die zoals traditie is eindigt op de sintelbaan. In de rust vlucht iedereen naar de overloop in de hoop daar wat warmte te vinden.

Onderschepte pyro

In de tweede helft loopt Dinamo Zagreb uit naar een voorsprong van maarliefst 4-0. Ook dit leidt niet tot een gekkenhuis, de meeste supporters lijken het de normaalste zaak van de wereld te vinden. Ik sterf van de kou en zit bijna met tegenzin in het stadion, maar mijn reisgenoot blijft onverminderd positief en voorspelt ondanks alle signalen richting het tegendeel dat er nog wat pyro aan zit te komen. Tot mijn verbazing en zijn genoegen krijgt hij zowaar nog gelijk ook.

Nadat de 4-0 is gevallen vinden de supporters van Hajduk Split het wel welletjes geweest. Ze besluiten om al het vuurwerk dat nog voor handen is af te steken en de sintelbaan op te smijten. Oranje rook, strobo’s, fakkels en keiharde knallers. Alles wordt afgestoken en van de tribune naar beneden gegooid. Na deze tweede ronde pyro van de bezoekers kan Dinamo Zagreb natuurlijk niet achterblijven.

De thuisploeg begint met blauwe rookpotten, waarna vervolgens meerdere fakkels worden afgestoken. Het is een chaotische pyroshow van een paar minuten lang. Ook de Bad Blue Boys besluiten om de pyro te laten eindigen ver van de tribune af. Ondanks de fakkels die in de 16 liggen te branden wordt er gewoon door gevoetbald. In Kroatië zijn ze wel wat gewend. Later zien we online dat de politie twee rugzakken met circa 200 fakkels en 50 rookpotten heeft afgepakt van BBB. Het plan om deze allemaal tegelijk af te steken heeft dus helaas geen doorgang kunnen vinden. Die doet wel even pijn.

Dinamo or Split?

De twee pyroshows blijken het hoogtepunt van de wedstrijd, die zo gelukkig toch nog een beetje ontbrandt. Voetballend vinden beide teams het wel prima en na een paar minuten blessuretijd klink eindelijk het laatste fluitsignaal. Een man van middelbare leeftijd maakt daar gebruik van om een vers gemaakte ijsbal vol op een mannetje van Split op de VIP tribune te gooien. Vervolgt glimlacht hij ondeugend naar ons toe en vertrekt tevreden.

Op weg naar de bus worden we door de volgende generatie BBB – twee jongetjes van 8 – nog even aan de tand gevoeld of wij “Dinamo or Split” zijn. Na het “Dinamo” antwoord druipen ze af. Eenmaal bij de bus legt een vrouw van tussen de 50 en 60 met enkele missende tanden ons uit waarom er zo veel politie staat rondom de bushaltes en doet alles uit de doeken over de gevechten van “bad boys”. Zo zie je maar weer. De strijd tussen Dinamo Zagreb en Hajduk Split? Die leeft echt bij álle mensen!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %