Dat doorgaans het journaille weinig objectief is als het om nieuws gaat mag geen verrassing heten. Zeker als het om voetbal gaat met in het bijzonder de fanatieke supporters. De spreekwoordelijke dikke duim en sensatiezucht vormen de rode draad in artikelen. Het is dan ook makkelijk scoren om voetbalsupporters en daarmee ook clubs te relateren aan nieuws wat niets met voetbal te maken heeft. En dat is MVV in het verkeerde keelgat geschoten. En terecht!

Te pas en te onpas worden in Nederland negatieve gebeurtenissen gelinkt aan voetbalsupporters. Ook al is er geen voetbalstadion in de buurt. Doelbewust framen door de media om de publieke opinie te sturen. Iets wat altijd ten koste gaat van club en supporters. Met regelmaat voor de (lokale) politiek een stok om mee te slaan. We zagen het eerder dit jaar met de demonstraties in Den Haag. Al snel kwam de term voetbalhooligans in de media naar voren. Ideaal voor politiek, justitie en politie. Want zo kon het demonstratierecht de kop ingedrukt worden, omdat de boodschap van de demonstranten niet paste.

Het is ons ook al jaren een doorn in het oog. Als een individu bakken met geld binnen haalt voor een goed doel, wordt er niet benoemd van welke club hij of zij supporter is. Als het al het nieuws haalt. Maar op het moment dat er op het Malieveld gedemonstreerd wordt tegen het Corona-beleid gaat het niet om demonstranten. Nee, dan zijn het ineens voetbalsupporters of zelfs hooligans. Zo ook afgelopen dagen in Maastricht.

MVV woedend

Fantast Emil Visser van De Limburger vond het vandaag nodig om MVV tot de orde te roepen. De club werd gemaand zich uit te spreken tegen haar eigen supporters vanwege misstanden die in Maastricht hebben plaatsgevonden. Dat deze misstanden totaal niets met voetbal, laat staan met MVV te maken hebben doet er niet toe. Er bestond het vermoeden dat er mensen bij betrokken waren die toevallig ook supporter zijn van de Maastrichtse club.

Gemakshalve was de pseudo-journalist zelf niet aanwezig bij de misstanden. Zeker weten deed hij het dus zeker niet. Of er daadwerkelijk MVV supporters bij betrokken waren was de vraag. Maar met zijn broddelwerkje was toch weer een stukje krant gevuld. En MVV moet maar eventjes iets vinden hiervan. En dat doen ze. Journalist Emil Visser krijgt er met nette bewoording van langs in een kort maar krachtig persbericht.

Goed voorbeeld doet volgen?

Wat mij betreft mogen clubs dit veel vaker doen, hulde voor MVV. Het voetbal hoeft geen maatschappelijke verantwoording te dragen voor zaken die ver buiten het stadion plaatsvinden. Dergelijke (maatschappelijke) kwesties worden immers ook nooit gehangen aan hockey, volleybal of welke sport dan ook. Net zo min dat er benoemd wordt van welke vereniging iemand lid is, op welke politieke partij hij of zij stemt of wat het favoriete tv programma van de persoon is.

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.