Voetbal in Duitsland

Horst herbergt een mooie voetbalgeschiedenis

Gelsenkirchen in Duitsland staat bekend om het aantal prachtige voetbalstadions dat het huisvest. De meeste groundhoppers zullen direct denken aan Schalke 04 en alle stadions die de ploeg heeft gebruikt. Maar in het kleinere Horst (deel van Gelsenkirchen) staat ook een pareltje.

Hoge toppen voor STV

Dit pareltje werd al in 1928 gebouwd en vormde de thuishaven voor STV Horst-Emscher. De ploeg zelf zag het levenslicht al in 1892 als turnvereniging Turnverein Horst 1892. 14 jaar later startten ze met een voetbalafdeling. In 1920 fusioneerden ze met Turngemeinde Horst, die op hun beurt dan weer sinds 1912 een voetbalafdeling hadden. STV Horst-Emscher was geboren en de fusie bracht successen met zich mee.

Door de jaren 20 heen wist de ploeg op te klimmen tot in de tweede en nadien ook de eerste klasse van de regionale competities. Onderweg kwamen ze namen tegen die nu heel bekend klinken. We denken dan aan Borussia Dortmund, Preussen Münster en de eeuwige rivalen van Schalke 04 zelf. Door de jaren heen werd het voetbal in Duitsland steeds nationaler gericht en STV Horst-Emscher wist goed mee te spelen. De eerste en vooral tweede klasse bleven het toneel.

Tot aan de volgende fusie. In 1973 fusioneerde de club met die andere rivalen; Eintracht Gelsenkirchen en voor de komende vijf jaar zou de ploeg STV Eintracht Gelsenkirchen-Horst noemen. Daarna namen ze weer de oude bekende naam aan. Maar het kwaad was al geschied. De ploeg zakte steeds verder weg in de reeksen en in 2007 was het financieel ook zodanig slecht gesteld met de club dat ze de handdoek in de ring gooiden.

Horst-Süd als vervanger

Maar het stadion, dat ooit 30.000 fans ontving in derbies tegen Schalke 04, zou niet lang leeg blijven staan. Want intussen had BV Horst-Süd 1962 ook al haar intrek genomen in het wonderbaarlijke Fürstenbergstadion. Deze club ontstond in 1962 en was in feite de officialisering van een caféploeg, FC Flotho. Flotho was doelman bij Schalke 04 en later ook STV Horst-Emscher.

BV Horst-Süd wist zich wel in de reeksen op te werken, maar zou niet het niveau halen dat STV Horst-Emscher haalde. Wel kunnen ze zich intussen de trotse bespeler van het Fürstenbergstadion noemen en menen ze het ook serieus met het stadion. Recent werden enkele moderniseringswerken doorgevoerd die voor groundhoppers als wij misschien niet zo fijn zijn (alle terracing is intussen verdwenen), maar die wel volledig passen in een gezond voortbestaan van de club. Wat er ook van zij, het is zeker nog het bezoeken waard. Dus als je in de buurt bent, vergeet deze dan zeker niet te vincken.

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %