Voetbalboeken

Hool – Philipp Winkler

Een recensie van een roman op In de Hekken? Dat is iets wat niet vaak voorkomt, toch is Hool zeker een recensie waard. De roman Hool (Philipp Winkler, 1986) speelt zich af rondom het leven van de hoofdpersoon Heiko Kobe. Zijn moeder heeft het gezin op jonge leeftijd verlaten, zijn vader kampt met een drankverslaving en ook de relatie met zijn vriendin komt ten einde. Waar Heiko haast geen relaties heeft met zijn biologische familieleden, kan hij zijn band met de hooligans van Hannover 96 zien als een ware familieband. 

Heiko woont in bij Armin, een excentriek figuur, hij bezit dieren welke deelnemen aan georganiseerde gevechten. Wanneer Armin niet thuis is, moet Heiko de dieren verzorgen. In ruil hiervoor kan hij zo goed als gratis inwonen bij Armin. In de sportschool van Axel, Heiko’s oom en tevens de leider van de hooligans, verdient Heiko zijn geld. Onder leiding van Axel wordt de groep van Hannover 96 weer een groep met status in de Duitse-scene. Axel wil dat Heiko op den duur de leiding en verantwoordelijkheid over de groep op zich gaat nemen.


Halverwege het verhaal besluiten Kai, Ulf en Jojo, allen vooraanstaande leden van de Hannover-hooligans, om uiteenlopende redenen te stoppen met hun activiteit binnen de hooligan-wereld. Vanaf dat moment wordt Heiko keihard geconfronteerd met de realiteit, plotseling staat hij er helemaal alleen voor in het leven. Waar zijn maten terugvallen op studie, werk of familie, heeft Heiko weinig anders in zijn leven.

Hool is de debuutroman van auteur Philipp Winkler, de Duitse schrijver werd in eigen land alom geprezen voor zijn werk. Het boek werd voor meerdere prijzen genomineerd. Winkler is zelf fanatiek supporter van Hannover en weet dus waar hij over schrijft. De hoofdstukken zijn relatief kort en nemen je voornamelijk in chronologische volgorde mee door het verhaal. Enkele hoofdstukken zijn een flashback. Voor de liefhebbers van romans is Hool een aanrader, zeker wanneer je op zoek bent naar boek waarin de subcultuur Hooliganisme aan bod komt.

Interesse in het boek? Klik hier om het te bestellen! Eerdere boekrecensies op In de Hekken lezen? Klik hier!

David Schulpen
Mijn naam is David Schulpen, ik ben student aan de Universiteit van Tilburg. In het weekend ben ik in mijn geboortestad: Sittard. Een van de hoofdredenen hiervan is, is dat ik sinds mijn elfde iedere thuiswedstrijd te vinden ben op de ‘terraces’ van Fortuna Sittard, waar ik fanatiek mijn clubje nao veure schreeuw.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %