Hoogtes en laagtes in het Brusselse groene Ganshoren
In de Brusselse gemeente Ganshoren, dat tot 1954 nog bij Vlaanderen hoorde, is al heel wat prachtig voetbal geweest. Een lange en rijke geschiedenis met een pak veranderingen. Zet je schrap voor een interessant verhaal in een landelijke gemeente.
Het oude Crossing
Voetbal in Ganshoren, waar Pierre Kompany (zelf voetballer geweest en vader van onder andere Vincent Kompany) nog burgemeester was (dat is nu Jean-Paul Van Laethem), begon al in 1913. Crossing Club Ganshoren bestond al een jaartje voor het zich pas in 1914 aanmeldde bij de Belgische voetbalbond. Jammer genoeg was het nog een jaartje later over en uit. Hun terrein werd in beslag genomen en verkaveld om groenten op te kweken door de oorlogstoestanden. De ploeg zelf hield er dan ook maar mee op.
In 1921 werd de club opnieuw opgericht. Ditmaal als Football Club Ganshoren. Nu duurde het wel drie jaar voor ze zich aansloten bij de KBVB. Bij die aansluiting kwam ook de naam Crossing terug als Crossing FC Ganshoren. Stamnummer werd 451. Doorheen de jaren klommen ze op tot in de nationale reeksen; hoofdzakelijk derde en vierde divisie. De eerste keer in de nationale reeksen was in 1942, vier jaar nadat ze de koninklijke titel kregen.
In 1959 zouden ze echter Ganshoren inruilen voor Molenbeek en werd de naam Royal Crossing Club Molenbeek. Van daar zouden ze nog verder doorstoten tot in de eerste klasse, maar na een fusie met Royal Cercle Sportif de Schaerbeek verdween de oorspronkelijke stamnummer. De Schaarbeekse fusieploeg zou daarna weer beginnen wegzakken en fusioneren met Elewijt en ook naar daar verhuizen.
Zoektocht naar opvolger
Ganshoren zat dus met een leemte. Die zou pas vier jaar na de verhuis naar Molenbeek opgevuld worden met de oprichting van Red Star Ganshoren Football Club. Jammer genoeg met minder successen want in de komende jaren bleven ze in de laagste regionale reeksen. Tot ze in 1970 dan de boeken dichtdeden. Nu duurde het niet zo lang eer er een vervanger kwam. Football Club Ganshoren begon als een los projectje in 1970, ging spelen in een Vlaamse liga, werd dan in 1971 officieel opgericht en sloot zich onmiddellijk aan bij de KBVB.
Bijna 30 jaar lang haalden ze wisselvallige resultaten in de regionale reeksen. Tot in 1997 een adembenemend parcours gestart werd. Dat jaar zaten ze nog in de vierde provinciale reeks, de laagste die er is. Gestaag klommen ze op tot de hoogste regionale reeks in 2008. Vanaf 2011 mogen ze zich de trotse opvolgers worden van het oude Crossing, want dat jaar promoveerden ze voor het eerst naar de nationale reeksen; de vierde divisie.
En van daar is het alleen maar beter gegaan. Intussen zitten ze in de tweede nationale reeks, wat in feite het vierde niveau is in België, en doen ze het zeker niet slecht daar. Zeker als je ziet welke namen er zijn gepasseerd. Vanuit de jeugd kwamen Cédric Ciza (jeugdinternational), Jason Denayer (Rode Duivel), Sébastien Dufoor en Benjamin Mokulu en Nicolas Timmermans (eerste klasse België), de intussen overleden Junior Malanda en Emilio Ferrera die in de jeugd begon bij Crossing Schaerbeek (ontsproten uit het oorspronkelijke Ganshoren) en bij FC Ganshoren zijn carrière afsloot en trainerscarrière opstartte.
Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.