Voetbalsupporters

Holte Enders in the Sky!

38723274_53ff0ff286_z

Villa Park huisvest een van de mooiste tribunes van het Engelse voetbal. The Holte End, de thuisbasis van de fanatieke supporterskern van Aston Villa. Zij zijn onlosmakelijk verbonden aan Aston Villa en dat komt tot uiting in het bekende Villa-lied ‘Holte Enders in the Sky’.

De bewuste tribune is vernoemd naar Thomas Holte. Daarmee wordt niet een legendarische oud-voetballer geëerd, maar een zeventiende eeuwse grootgrondbezitter. De roots Aston Villa liggen in het Aston Park in Birmingham, waar de club werd opgericht en in de beginjaren speelde. Daar bezat Thomas Holte de historische Aston Hall. Villa Park bevindt zich nog altijd op een steenworp afstand van Aston Park, daar werd al snel na de bouw in 1897 een tribune naar Thomas Holte genoemd: The Holte End.

Vele supportersliederen in Engeland werden voor het eerst gezongen in de jaren zestig en zeventig. Voor ‘Holte Enders in the Sky’ is dat niet anders. Het simpele, maar krachtige lied, is afgeleid van de wereldwijd bekende melodie van Ghost Riders in the Sky. Het countrylied werd in 1948 voor het eerst uitgebracht door de Amerikaan Stan Jones en is daarna veel gebruikt in films, series en door andere artiesten.

Door een aantal fanatieke Villa-supporters van de Holte End werd ‘Ghost Riders’ vervangen voor ‘Holte Enders’. Het komt niet vaak voor dat supporters zichzelf bezingen in liederen, maar bij Holte Enders in the Sky is dit duidelijk wel het geval. Op die manier klinkt de trots op hun tribune door, maar wordt vooral de kameraadschap onder de supporters van de Holte End bezongen, voortvloeiend uit de liefde voor Aston Villa.

Yippy eye a! Yippy eye o! Holte Enders in the sky!

Vanaf de jaren zestig, het moment dat Holte Enders in the Sky voor het eerst van de tribune klinkt, heeft het lied al veel moeten doorstaan. In de eerste jaren waren er zelfs degradaties, maar later werden er prijzen gewonnen, met als absolute hoogtepunt in 1982 de Europa Cup I in de Rotterdamse Kuip. De sportieve prestaties van de Villans wisselden. Spelers verruilden het ‘claret and blue’ voor shirts van andere clubs. In al die tijden kon Aston Villa blijven rekenen op The Holte End. De Holte Enders zullen de naam van Aston Villa altijd hoog blijven houden, zoals ze dat ook doen met hun eigen naam.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %