Amateurvoetbal

Historische promotie voor SDV Barneveld na verhitte middag in Veen

Sinds 2006 heeft SDV Barneveld al vijf keer eerder deelgenomen aan de play-offs voor promotie. Vijf keer is het mislukt. Er ligt dus nogal wat druk op de finale van vandaag tegen SV Nootdorp. Nadat vorige week VV Sliedrecht in een bloedhete thriller aan de kant werd gezet, moet vandaag de kroon op het werk worden gezet. Barneveld naar de Hoofdklasse. Het kan een dag worden die voor altijd in de Barneveldse geschiedenis verdwijnt.

Hoe belangrijk de dag is kan je al zien aan het aantal supporters dat de verre reis van het Gelderse Barneveld heeft gemaakt. Omdat tegenstander SV Nootdorp uit de omgeving Den Haag komt is de finale van vandaag in het Brabantse Veen. Vijf volle bussen vol honderden supporters zijn naar Brabant afgereisd voor de promotiefinale. Dat de reis er heen niet zonder consumpties is geweest mag te merken zijn. Als de supporters aankomen klimmen ze gelijk de reclameborden in met wat vuurwerk om vervolgens als groep naar de entree te gaan. Het is een Barneveldse invasie van Veen.

De Blue White Side

De Blue White Side heeft groot uitgepakt voor de wedstrijd van vandaag. Waar het vorige week vooral oude spandoeken waren die weer waren opgerakeld, zijn er voor vandaag meerdere nieuwe spandoeken geverfd. Ook zijn er honderden shirts gedrukt met het nieuwe logo van de Blue White Side, in allerijl ontworpen in de afgelopen week. Tevens loopt er iemand in een volledig kippenvak – Barneveld is hét pluimveedorp van Nederland – terwijl iemand anders een kippenmasker bij zich heeft. Het geheel verzamelt zich met hun doeken, vlaggen en shirts op de lange zijde en als de spelers hun laatste sprints doen wordt alvast een kleine pyroshow weggegeven.

En de aloude amateurwet luidt toch vaak “als je bij de warming-up al vuurwerk afsteekt, heb je meer dan genoeg bij je”. Dat blijkt ook nu weer te kloppen. Op het moment dat de spelers het veld betreden barst de hemel echt open. Er worden slierten de lucht in geschoten, samen met strandballen die door de lucht vliegen. Fakkels worden afgestoken in combinatie met een bootlading aan blauwe rookpotten. Het wordt al met al een schitterend geheel. Een seizoensafsluiting waardig. Ook SV Nootdorp heeft de nodige pyro bij zich en zorgt voor een mooie gele rookwolk.

De openingstreffer

Vanaf het eerste moment is het vervolgens vol gas door de supporters. Meerdere liedjes worden ingezet, er wordt geramd op de reclameborden en flink wat geschreeuwd. Op meerdere momenten dreigt de grensrechter al met stilleggen vanwege de slierten confetti of strandballen die te dicht bij de lijn liggen. Na de drinkpauze worden de supporters nog vereerd door een bezoekje van de scheidsrechter, die op vriendelijke doch strenge toon verzoekt allemaal achter de boarding plaats te nemen om een gestaakte wedstrijd te voorkomen. Zo verloopt alles toch nét binnen de lijntjes.

Op het veld is SDV Barneveld allesoverheersend. Meerdere gigantische kansen worden gemist en tegenstander Nootdorp lijkt vooral defensief te lijden onder de finalespanning. Uiteindelijk is het vooral aan de aanvallers van Barneveld te danken dat het lang 0-0 blijft. Op slag van rust krijgen ze daarom, dankzij een overtreding op de doorgebroken spits, een uitgelezen kans om wél te scoren. Publiekslieveling Zakaria El Biyar schiet de pingel onberispelijk binnen. Er volgt een explosie aan vreugde bij de supporters van SDVB. Natuurlijk wederom met de nodige pyro!

Hoofdklasse X

In het begin van de tweede helft voeg ik me nog even bij de supporters van SV Nootdorp, om te kijken hoe het daar met de sfeer gesteld is. Zij hebben aanzienlijk minder supporters meegenomen dan Barneveld. Ook niet gek. In Nootdorp zijn, ondanks een inwonersaantal van slechts 19.000, drie verschillende voetbalclubs. Ook is het halen van de finale voor de club eigenlijk al een verrassing, maar eenmaal hier gekomen willen ze natuurlijk wel gewoon winnen. Vocaal kunnen ze vandaag echter niet op tegen de supportersgroep van SDV Barneveld. Terwijl ik de geel-zwarte kant aan het bekijken ben gaat het aan de kant van Barneveld juist mis.

Wanneer een speler van Nootdorp een ingooi neemt bij de supporters van Barneveld wordt hij met bier bekogeld. Ook worden er racistische opmerkingen gemaakt. Logischerwijs wordt de wedstrijd een tijdje stilgelegd en alle supporters lijken het er over eens dat dit te ver gaat. Het is zo een smet op een tot dan toe prima voetbaldag. Na een halfuurtje afkoelperiode gaat de wedstrijd weer door. De rest van de tweede helft gaat de sfeer bij Barneveld weer terug naar normaal. De ploeg wordt weer positief gesteund en iedereen zingt voor Barneveld.

Waar de wedstrijd naast het veld dus wat problemen kent, verloopt het op het veld redelijk vlekkeloos voor Barneveld. De ploeg is voetballend oppermachtig en kent eigenlijk vrij weinig hachelijke momenten. Ondanks dat Nootdorp in de laatste minuten lange ballen gaat pompen en het toch nog even spannend wordt durven de supporters het al aan om hun voorbereide spandoek uit te rollen. Naast het logo van SV Nootdorp staat het woord Hoofdklasse, met daarnaast dan weer een groot rood kruis. Een doekje om het verlies er nog even in te wrijven.

Pitch invasion

Het zou wel heel pijnlijk zijn mocht de gelijkmaker vallen terwijl het doek al is uitgerold, maar zo ver komt het niet. Nootdorp weet geen vuist meer te maken en na iets meer dan 90 minuten voetbal fluit de scheidsrechter voor het laatst. De supporters bestormen het veld en de spelers worden bedolven onder de felicitaties en de blauwe rook. Het is feest aan de kant van de kippen.

Terwijl het overgrote deel van de supporters het feest aan het vieren is, slaat de sfeer aan de andere kant juist compleet om. Daar is een knokpartij ontstaan tussen de supporters van Nootdorp en Barneveld. De exacte oorzaak daarvan is mij even niet duidelijk, maar het spandoek dat vlak voor tijd werd getoond zal zeker niet geholpen hebben. Na een klein vechtpartijtje waar van beide kanten klappen vallen keert de rust weer terug op Sportpark “de Hanen Weide”.

Als de gemoederen zijn gekalmeerd en de supporters van Nootdorp zijn vertrokken naar de parkeerplaats gaat het Barneveldse feest verder. Groepsfoto’s worden gemaakt, flessen champagne worden ontpopt en fakkels worden ontstoken. De hele riedel komt voorbij. Duidelijk is nu al dat het nog een lange avond zal worden in het pluimveedorp Barneveld. Zo komt er eind juni op deze heerlijke voetbalmiddag in Veen een einde aan een wonderlijk seizoen in het amateurvoetbal!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %