Voetbalsupporters

Hey ‘1968’ Jude in Manchester

Engeland, 1968. Manchester City wint de Engelse landstitel. In de laatste speelronde sleept City de landstitel binnen na een droomscenario. Rivaal Manchester United verliest thuis van Sunderland, waardoor Manchester City de titel kan pakken uit tegen Newcastle United. Het wordt nog een zinderende wedstrijd op St. James Park, die City als een ware kampioen met 3-4 weet te winnen. Met twee punten voorsprong op de buren van Old Trafford is Manchester City kampioen van Engeland.

De Citizens hebben 31 jaar moeten wachten op dit moment. In 1968 mogen ze zich eindelijk weer landskampioen noemen van Engeland. Het jaar 1968 staat sindsdien symbool voor de eerste gouden jaren van Manchester City, een jaar later wint de club ook de FA Cup en weer een seizoen later de League Cup.

Het jaar 1968 leverde nog meer op. Engeland was in die jaren het centrum van de wereld. Niet alleen qua voetbal – op dat moment de regerend wereldkampioen, immers – maar ook qua mode en muziek waren de Britten overheersend. The Beatles zijn er misschien wel het beste voorbeeld van.

Zonder twijfel is de band uit Liverpool een van de grootste bands aller tijden. Yesterday, Let It Be en Hey Jude zijn grote muziekklassiekers geworden. Het is dan ook geen wonder dat muziek van The Beatles klinkt in de Engelse stadions. Maar voor een band die zo verbonden is aan de stad Liverpool, is het opvallend dat een van hun grootste hits luidkeels in de rivaliserende stad Manchester klinkt. Om precies te zijn bij Manchester City. Weliswaar in de havenstad aan de Mersey iets minder gehaat dan United, maar toch.

Hey Jude is met het ‘Na na na naah…’ uitermate geschikt als stadionlied. De toevoeging ‘City’ in plaats van ‘Hey Jude’ is niet meer dan logisch. Ook andere clubs zingen op Hey Jude hun eigen versie. Maar de Beatles-klassieker is in de voetbalwereld toch vooral het lied van Manchester City geworden.

The Beatles waren in 1968 onverminderd populair. Het liefdesleven van Beatles-zanger John Lennon was gesprek van de dag op het moment dat Manchester City de landstitel greep. Lennon verliet in dat jaar zijn vrouw Cynthia voor de later wereldberoemde Japans-Amerikaanse schone Yoko Ono. Omdat John Lennon en Cynthia nu gescheiden leefden werd er een omgangsregeling getroffen voor hun 5-jarige zoon Julian. Mede-Beatle Paul McCartney bedacht het nummer Hey Jude toen hij in de auto zat voor een bezoek aan Cynthia en Julian. De tekst is gericht aan zoontje Julian, de ‘Jude’ uit het nummer. In de tekst klinkt door dat Julian zeker af en toe mag treuren, maar er ook betere tijden zullen aanbreken. Het lied werd even later door McCartney en vader Lennon uitgeschreven en gecomponeerd.

In het najaar van 1968 brachten The Beatles het nummer ook echt uit. Het lied werd wereldwijd een groot succes en is legendarisch geworden. De combinatie van Hey Jude en Manchester City was er niet meteen in 1968, die volgde vele jaren later pas. Maar de gedachte dat het lied stamt uit 1968, waarin City de titel won en mooie jaren voor de club volgden, maakt het lied voor vele fans van Manchester City bijzonder. Maar nog meer dan dat, is het vooral een mooi bedacht excuus om ongegeneerd The Beatles te mogen zingen.

[foto: Pro Shots / Action Images]

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %