Weer zijn voetbalsupporters de dupe geworden van politiegeweld. Na LimburgseRotterdamse en Amsterdamse politie was het dit weekend de beurt aan die uit Enschede om zich te misdragen. Mikpunt: NAC-fans. Na de uitwedstrijd tegen Twente moesten ze, op weg naar de trein, door een tunnel en daar ging het mis. Twee jongens doen hun verhaal.

Tim Hendrickx (22): ‘In de tunnel ben ik gebeten door een hond, eerst in mijn kuit en toen in m’n hand. Toen ik de trein inging, heb ik hulp gezocht bij een agent. Die keek dwars door me heen en negeerde me. In de trein was er geen water, dus ik kon m’n hand niet schoonmaken. De reis duurde ongelofelijk lang. Ik werd misselijk en kreeg het heel warm. Meerdere malen heb ik hulp gezocht bij agenten maar die wilden niet helpen.’

Om bij het station te komen, moesten de fans door een tunnel. Agenten maanden iedereen op te schieten. Jean Gruithuijzen (20) legt uit: ‘Die agenten schreeuwden ‘doorlopen’, maar je kon gewoon niet verder. Later bleek dat ze de voorkant van de tunnel hadden afgesloten. Je kon echt geen kant op.’


De hand van Hendrickx

IMG-20131125-WA0010

Paarden

Even daarvoor was er al het nodige gebeurd. Hendrickx: ‘Op een gegeven moment werden we door paarden in het nauw gedreven. Toen belandde ik onder een paard. Het was super eng, ik was in paniek. Een maat probeerde me op te rapen, maar die kreeg ook een paard achter zich aan.’

Ook Gruijthuijzen kreeg een viervoeter voor zijn kiezen: ‘Ik rende in paniek de verkeerde kant op en kwam klem tussen een hek en een schutting. Het paard drukte me tegen het hek. Achter dat hek stond politie en die begonnen op me in te meppen. Ik heb zeker vijftien klappen gehad, terwijl ik bleef schreeuwen: ik kan nergens heen!

Hij kon ontkomen door op een schutting klimmen en zich in de mensenmassa in de tunnel te laten storten. ‘De NAC-fans waren loyaal en riepen: spring maar. Ze vingen me op en ik was gered.’

Gruithuijzen dacht eindelijk veilig te zijn. Zijn hoop bleek ijdel. ‘Toen de voorkant van de tunnel open ging, wilde ik zo snel mogelijk de trein in. Iedereen trouwens, maar de politie bleef ons maar opjagen. Een agent schreeuwde dat ik door moest lopen en toen ik riep dat het niet sneller kon, gaf hij me een keiharde klap op m’n hand.’

‘De politie was totaal niet behulpzaam. Ik zag meer bebloede mensen, maar niemand kon iets. Het was verschrikkelijk.’ Pas in Breda kon de schade worden opgemaakt. ‘Bij de EHBO bleek dat m’n pink gebroken was.’


Inmiddels is de pink wél verzorgd.

Reactie politie

Een woordvoerder van de politie wilde gelukkig reageren op de dag. Volgens hem ‘probeerden er een paar uit te breken’ en moest de politie daarom ingrijpen. Daarbij zijn volgens hem geen honden ingezet.

Waarom wilden NAC-fans uitbreken als er niemand van Twente in de buurt was? De woordvoerder noemde dat ‘een hele goede vraag’ en kon het antwoord niet bedenken. Hij benadrukte meerdere malen dat er bij dit voorval geen honden zijn gebruikt (en dat die wel aanwezig waren). Of er honden op andere momenten hebben gebeten, wilde hij niet zeggen.


Enschedese politie met hond en paard.

Conclusies

Hendrickx weet waar het misging: ‘Ik ga wel vaker mee naar uitwedstrijden en overal gaat het best prima. Als de politie normaal doet, is er niets aan de hand. Nu moest alles snel en doordat ze zo agressief waren, werd het een grote chaos.’ Ook Gruithuijzen is verbijsterd over het politieoptreden. ‘Het rare is dat niemand iets verkeerds deed. Als wij willen rellen, dan mogen ze ingrijpen. Maar de sfeer was prima. Ongelofelijk.’

‘Je bent machteloos. Iedereen wilde zo snel mogelijk die trein in, anders kreeg je klappen. Die ME’ers waren beesten, ik weet niet wat ze bezielden.’

Foto’s van F7breda.nl en de heren zelf. 

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.