Voetbal in België

Het verdriet van België: de play-offs

Hiep, hiep, hoera! De Jupiler Pro League mag tien kaarsjes uitblazen om de verjaardag van de play-offs te vieren. Een Belgisch competitieplatform waarbij voetbal een illusie is, geld de drijfveer is en mislukking het antwoord biedt of we in België goed bezig zijn.

In een “notendop”

De bedoeling was tien jaar geleden simpel. Een nieuwe competitieformule opstarten om het Belgische voetbal als een zwaargewicht neer te poten op het Europese toneel. Het voetbalwezen in België interessanter maken. Als het maar genoeg geld opbrengt, uiteraard.

‘Bij aanvang een traditionele competitie. Na de reguliere speeltijd volgen dus de play-offs. De nummers 1 tot 6 spelen play-off 1. Hierin wordt gestreden voor het kampioenschap en Europese tickets. De nummers 7 tot 15 spelen een figurantenrol in play-off 2, die als beloning eventueel ook nog een plekje in Europa kan vrijstellen. Lang verhaal kort, in tien jaar tijd gebeurde het één keer dat een club uit play-off 2 een avontuur in Europa kon neerpennen. Laat staan dat een club uit play-off 1 de ‘Beker met de Grote Oren’ omhoog kon steken. De nummer 16 degradeert naar een nog meer trieste, obscure stelling genaamd ‘1B’.

Francis Ford Coppola

Komt er nog eens bij dat hier elk seizoen wat scenario’s plaatsvinden waar Francis Ford Coppola, het idee zou kunnen krijgen om ‘The Godfather’ te herschrijven. Enkele kleine voorbeelden van afgelopen seizoen…

KV Mechelen (tevens de bekerwinnaar) en Waasland-Beveren zitten verwikkeld in het omkoopschandaal ‘Propere Handen’. Het mailverkeer van Pierre François, CEO van de Jupiler Pro League, waarin hij weet had dat Moeskroen in handen was van een Israëlitische makelaar, zorgde ervoor dat hij voldoende vertrouwen kreeg van de KBVB om zijn geliefde job verder uit te oefenen.

Moeskroen heeft voormalig scheidsrechterbaas van de KBVB, Paul Allaerts kunnen strikken voor de functie van algemeen directeur. De Iraanse familie Bayat maakt sinds 2000 naam en faam in ons voetbal. Mehdi Bayat is algemeen directeur bij Charleroi en lid van de raad van bestuur van de KBVB. Zijn voorganger en broer Mogi (één van de kopstukken in het omkoopschandaal ‘Propere Handen’) is ondertussen een ‘gerespecteerd makelaar.

Ingewikkeld is een understatement, niet? Het Belgische voetbal is een beetje als ons politieke landschap. Vele postjes die ingevuld mogen worden, malafide personen, en niemand snapt er wat van.

Tien jaar lang, maken we kleinere clubs bang

De tijd dat Belgische clubs in Europa iets voorstelden zijn, nostalgisch gezien, leuke weetjes voor de voetbalboeken van Jan Mulder. Er zullen ooit nog wel eens uitspattingen zijn, maar om te durven dromen van een constante? Dan kom je er bedrogen uit. Er zijn al meer Belgische traditieclubs net gereanimeerd, of helemaal verloren gegaan dan clubs die in Europa grote sier hebben mogen maken. De believers die denken dat onze play-offs hebben bijgedragen tot een beter zicht dat we in Europa trekken, zijn al even kortzichtig als de gitzwarte bril van Ray Charles.

Play-off 2 is een kerkhof waar geen hol interesse is voor wie er begraven zal worden. Kleinere clubs in België hebben steeds meer moeite om te overleven, alles draait om play-off 1 en het grote geld. In elke competitie geeft geld de doorslag. Elk jaar gaan de TV gelden omhoog, idiote sponsordeals die veel geld in ons voetbal pompen. Meer geld betekent meer “betere” spelers. Klaar.

Terug naar af

Een hotel in Diegem. Daar gingen de 24 profclubs die België telt samenzitten om een eventuele competitiehervorming door te voeren. Er ging ook een nieuwe voorzitter naar voren geschoven worden om Marc Coucke op te volgen. Marcske is tevens ook het uithangbord van plaatsvervangende schaamte bij Anderlecht.

Zou het dan toch kunnen? Om een traditionele competitie terug van start te laten gaan. Voetbalfans en kleinere clubs zijn al langer vragende partij om terug te keren naar een gewone competitie. Het enige ‘nadeel’ van de stemming is dat er een meerderheid van 80% moet zijn om een ‘nieuw’ competitieformat te laten gelden. En de grote clubs hun stem wegen ook zwaarder dan die van kleinere clubs. Eerlijk is eerlijk, en België zou België niet zijn natuurlijk. De nieuwe voorzitter draagt de naam Peter Croonen. De voorzitter van Racing Genk krijgt een ongelooflijke harde pik van de play-offs. De stemming om de play-offs te laten verdwijnen haalde het net niet. Gevolg is dat de hervorming voor onbepaalde tijd opnieuw zal belanden in de koelkast.

(H)eerlijk, toch?

Bart van de Peer
Ondanks alles ben ik fan van zuipen, cultuur en voetbal. In that order. Fiere erevoorzitter van FC Eulegoem, spelend in de voorlaatste klasse van het Belgische cafévoetbal. Ik onderhoud zelf ook een blog waarin mijn alter ego ”de essentiële Bart van Vlaanderen” de bovenhand neemt.

Reageren is niet mogelijk.

0 %