ActueelEredivisieInterviews

Het seizoen van: VVV-Venlo

Het (betaald) voetbalseizoen zit er weer op in Nederland. Tijd om terug te blikken op afgelopen seizoen met een aantal gruwelijk lekkere foto’s en video’s. Vandaag aandacht voor VVV-Venlo. Kijk en geniet van een seizoen waarin VVV-Venlo weer een stap heeft gezet, zowel op als naast het veld!

Verwachtingen

VVV-Venlo kwam voor dit seizoen in weinig rijtjes terug. Door de promotie van De Graafschap, Emmen en Fortuna en de goede prestaties vorig jaar hielden weinig ‘kenners’ rekening met VVV-Venlo als degradatiekandidaat. Dat de ploeg ook in weinig play-offs voorspellingen terug kwam zal in de regio Venlo ook niemand hebben verbaasd. In Venlo tekenen ze voor een stabiel seizoen met rechtstreekse handhaving.

De eerste weken draaide VVV lekker. Vriendschappelijk werd van Twente en Volendam gewonnen en tegen Werder Bremen gelijkgespeeld. Vanaf de eerste competitieronde kende de Venlonaren echter een haat liefde verhouding met de VAR. De eerste wedstrijd, uit tegen Willem II werd met 0-1 gewonnen door een fantastische goal van Danny Post. Twintig minuten voor tijd werd, na ingrijpen van de VAR, de gelijkmaker afgekeurd omdat Sol de bal met zijn arm binnen werkte. Een week later verloor VVV-Venlo thuis met dezelfde cijfers van Ajax. Na die wedstrijd laaide de discussie over de VAR volledig op. Niet eens zozeer vanwege de penalty die Ajax vlak voor tijd kreeg na ingrijpen vanuit Zeist, maar wel over de afgekeurde goal van VVV-Venlo vlak voor rust na een lichte overtreding en het niet ingrijpen van diezelfde VAR na een zware overtreding van Van Oijen op Frenkie de Jong. Er leek weinig lijn te zitten in de beslissingen. Tot ongenoegen van de Venlonaren. Het was ook de eerste wedstrijd waar weer enkele honderden uitsupporters in de thuisvakken zaten, waarover later meer. Het zorgde voor onderstaande beelden die heel Nederland doorgingen.

Play-offs

Na de veelbesproken start speelde VVV-Venlo gelijk tegen Heerenveen en Utrecht en werd er gewonnen in Doetinchem en thuis tegen NAC. In de KNVB Beker werd gewonnen van Westlandia en in de competitie verloren bij Excelsior en PSV. Competitiezeges tegen ADO en Fortuna werden afgewisseld met twee wedstrijden tegen AZ. In Alkmaar werd verloren voor de beker en in Venlo werd in de slotminuut een 2-2 gelijkspel uit het vuur gesleept, nadat de VAR ingreep en de grensrechter die de gelijkmaker afvlagde corrigeerde. Het begin van een moeilijke decembermaand voor VVV-Venlo. Er werden nederlagen tegen Heracles, Feyenoord en Vitesse en slechts vier punten gepakt. Eén tegen Groningen en drie tegen PEC Zwolle, waar de eerder dat jaar van VVV overgekomen Clint Leemans en Vito van Crooij onder contract staan. VVV-Venlo leek in deze periode meer kans te maken op de play-offs voor Europees voetbal dan voor handhaving.

Sfeer

Na de winterstop werd begonnen met een overwinning bij ADO en met nederlagen tegen Emmen en Ajax. De wedstrijd tegen Emmen werd door de Venlose sfeergroepen aangegrepen voor een grote sfeeractie. Drie netten met doeken gaan omhoog. Links een metershoge casual met tekstballon “Bisse d’r beej?” (Ben je erbij?). In het midden een golvend doek, het pad van de casual naar het stadion, met de tekst “De waeg omhoeeg” (De weg omhoog) gebaseerd op de groei van VVV en de traditionele weg de berg op vanuit het centrum van Venlo. Rechts aansluitend het derde doek met stadion De Koel. Aan alle details is gedacht. De poster op het stadion is ook de wedstrijd VVV – Emmen en er zijn zelfs LED lampjes bevestigd in het stadiondoek waarmee er echt licht uit de lichtmasten komt. Op de achtergrond enkele duizenden gele vellen en vanachter de tribune worden enkele dozen siervuurwerk afgestoken. Een knappe prestatie van een relatief kleine groep. Een groep die ons rondom die wedstrijd een indrukwekkend kijkje in de keuken (klik!) gaf.

Het was zeker niet de laatste sfeeractie van de actieve Venlonaren. Zowel met doeken als met vlaggen werden alle zijdes van het stadion bij sfeeracties betrokken. Spelers werden visueel bedankt. Venlo werd geprezen. De in Venlo en omstreken gevleugelde uitspraak ‘Allemaol d’n berg op’ (Stadion de Koel licht op een berg) en het support your local kwamen vaak terug in de verschillende acties. De eenvoudige actie waarbij fanatiek AZ supporter Marco een hart onder de riem werd gestoken toen hij zijn laatste uitwedstrijd van AZ bezocht deed menig brok in de keel ontstaan. Vrijwel alles uitgewerkt in het geel zwart van VVV-Venlo en het blauw-rood van de stad Venlo.

Op het veld leek VVV-Venlo het moeilijker te hebben. Er werd alleen nog maar gewonnen van Willem II, Excelsior, De Graafschap en PEC. Uit tegen Heerenveen, Fortuna en NAC werd nog een punt gepakt en de rest werd verloren. Echt in problemen kwamen de Venlonaren niet meer. Met een puntenaantal van 41 punten en een twaalfde plaats werd alleen het record van het gouden VVV niet geëvenaard. Een seizoen om op sportief gebied succesvol op terug te kijken.

Normalisatie

Waar de club op het veld tevreden terugkijkt zal er met minder genoegen worden teruggedacht aan de wedstrijd tegen Feyenoord. Vorig jaar complimenteerden we VVV-Venlo al met haar houding ten opzichte van uitsupporters in de thuisvakken. Tientallen of zelfs honderden Ajacieden, PSV’ers en Feyenoorders bezochten de wedstrijd van hun club op de thuisvakken voor het uitvak. Tegen PSV ontstond er de nodige irritatie vanuit Venlose supporters toen bij de late 0-1 tientallen bekers bier de lucht in werden geslingerd. Waar fanatieke jongens een stadionverbod voor krijgen wordt bij uitsupporters gewoon toegestaan. Zeker in de wedstrijd tegen Feyenoord gaat het fout. Honderden Feyenoorders staan voor het uitvak. Enkele tientallen daarvan gedraagt zich alsof De Koel van hun is. Een groene rookpot, veel gezang en een nep stormloopje op het uitvak worden nog geaccepteerd. Als de groep vervolgens luid zingend het stadion uitloopt en onderweg de pet en sjaal Venlonaar de nodige ziektes toewensen slaat de vlam in de pan. Een situatie die door de Venlose politie volledig verkeerd werd ingeschat met een zeer onrustig half uur buiten het stadion tot gevolg.

VVV-Venlo kijkt terug op een fantastisch seizoen. Wij van In de Hekken zijn blij dat De Koel volgend jaar weer deel uit maakt van de Eredivisie. Een stadion waar vele heerlijke awaydays op thuis- en uitvak wordt beleefd. Laten we dat als voetbalsupporters koesteren en ons dan ook als gast gedragen. Laten we de Venlose normalisatie hand met beide handen aangrijpen zodat we ook komend seizoen in Venlo weer kunnen genieten van een middagje voetbal zoals het ooit bedoeld is.

 

van Pogo tot Popo
Van Pogo tot Popo houdt van Ajax, uit en thuis, nationaal en Europees, en heeft een zwak voor alles wat met sfeer rondom voetbalwedstrijden te maken heeft. Wil de hypocrisie en stemmingmakerij rondom (fanatieke) voetbalsupporters en vooral uitwedstrijden bevechten.

Reageren is niet mogelijk.

0 %