Het seizoen 19-20 van: Heracles Almelo
Het seizoen van Heracles Almelo zit er weer op. Door het coronavirus kunnen we de competitie helaas niet afmaken. Lees hier hoe het seizoen voor de Heraclieden was. Extra aandacht voor de tofste awayday, hoogte- en dieptepunt in het normalisatieproces, de wedstrijden met de meeste sfeer en overige hoogtepunten.
Ophef rondom stadionnaam
Nog voor het begin van het seizoen ontstaat er al onrust in Almelo. Op 1 juli werd de nieuwe naam van het stadion onthuld: Erve Asito. Deze naam, die totaal niet bij de club en/of de stad Almelo past, schoot dan ook bij ons allen in het verkeerde keelgat. Wij reageerden hier direct op met verschillende acties. Zo werd onder andere de spelerspresentatie op de open dag geboycot en bij de openingswedstrijd tegen sc Heerenveen werd een kip op het veld vrijgelaten. Vanaf het begin van het seizoen hangt er bij elke wedstrijd ook een ontERVEn spandoek. Één ding moet duidelijk zijn: niemand komt aan onze clubcultuur.
Dit bericht bekijken op Instagram
Slechte start
Naast de bestuurlijke wanprestatie over het besluit met betrekking tot de stadionnaam, begon het seizoen op sportief vlak ook dramatisch. Van de eerste vier wedstrijden werd er geen één gewonnen. Tijdens de tweede wedstrijd, uit tegen Fortuna, werden we direct herinnerd aan het geweldige VAR-systeem, waardoor Heracles bestolen werd van de eerste overwinning van het seizoen. In de allerlaatste minuut kreeg de thuisploeg een strafschop voor een vrij discutabele handsbal. In de daaropvolgende wedstrijden behaalt Heracles in totaal maar één punt. Na vier wedstrijden staat Heracles met twee punten net boven de degradatiestreep.
Verlossing in Groningen
In de vijfde speelronde van het seizoen wint Heracles voor het eerst. Dit gebeurde in het Hoge Noorden bij FC Groningen. Deze overwinning was dan ook een enorme opluchting voor ons. In de weken die volgden, werd deze lijn doorgezet. De derbyzege is in deze reeks ongetwijfeld het hoogtepunt. Deze wedstrijd werd op 20 september gespeeld.
Voordat de spelersbus richting Enschede vertrok, werd hen met pyro, vuurwerk en luid gezang duidelijk gemaakt dat deze wedstrijd gewonnen moest worden. Deze boodschap was aangekomen, het resultaat was dan ook een overwinning. De 90 minuten inzet vanaf het veld door de spelers en door ons op de tribune, werd beloond. De overwinning was dan ook een reden voor een groot feest. Op het moment dat de spelersbus terugkwam in Almelo, stonden wij met honderden supporters de bus op te wachten. Tot diep in de nacht bleef het onrustig in de binnenstad, waar spelers en supporters met elkaar de overwinning vierden.
Dit bericht bekijken op Instagram
Dit bericht bekijken op Instagram
Goed(?) voorbeeld van normalisatie
De thuis- en uitwedstrijd tegen FC Emmen zijn voor ons goede voorbeelden in het proces rondom normalisatie. Een maand voor de thuiswedstrijd tegen de Emmenaren kreeg een supporter van hen een hersenbloeding. Daarop besloten een aantal FC Emmen-supporters om voor hem op de fiets te stappen richting Almelo. Het laatste stuk fietsten nog een aantal van onze jongens mee om zo gezamenlijk bij ons stadion aan te komen. Supporters van beide clubs dronken nog iets met elkaar voordat de wedstrijd begon. Dit hele gebeuren verliep compleet zonder problemen. Echter vond FC Emmen van niet. Zij besloten om het stadionverbod van een aantal Emmen-supporters te verlengen omdat zij zich bij hun stadion bevonden, terwijl ze in het bezit waren van een stadionverbod.
De uitwedstrijd in Emmen stond voor ons ook in het teken van normalisatie. Ook bij deze wedstrijd mochten wij gezamenlijk met de Emmen-supporters een aantal biertjes drinken voor de wedstrijd begon. Ditmaal verliep het ook zonder problemen. Kijken we mee KNVB en Politie Nederland?
Met gemengde gevoelens de winter in
Het jaar was alweer bijna voorbij. Er stond nog één wedstrijd op het programma: sc Heerenveen-uit. Voor ons is dat altijd één van de tofste awaydays waarbij er veel supporters meegaan. Voor de wedstrijd verzamelden we met ruim honderd supporters in Wolvega om daar een kerstborrel te houden. De sfeer zat er lekker in, deze hebben we dan ook voortgezet richting het uitvak. De wedstrijd eindigde in een gelijkspel (1-1), echter werden wij weer genaaid door het VAR-systeem. Aanvaller Cyriel Dessers werd in het zestienmetergebied van Heerenveen getorpedeerd door hun doelman, maar dit was blijkbaar niet genoeg voor een strafschop. Moest hij knock-out gaan voordat wij een strafschop zouden krijgen? Of is dat nog te licht bevonden?
Dit bericht bekijken op Instagram
Tijdens de winterstop kregen wij minder goed nieuws te horen. Familieleden van één van onze jongens waren getroffen door een grote brand, waarbij onder andere hun kleding verloren is gegaan. Wij kwamen direct tot actie. Zo riepen wij supporters op om massaal kleding te doneren. Uiteindelijk leverde dit tassen vol kleding en een mooi geldbedrag op voor het getroffen gezin.
Drie op een rij
Zoals altijd presteerde Heracles ook dit jaar enorm slecht na de winterstop. FC Emmen, Feyenoord en Willem II zijn allen te sterk, waardoor we in de gehele maand januari nul punten weten te behalen. Pas in februari komt de ploeg op gang. Op 23 februari komt landskampioen Ajax op bezoek. De afgelopen twee seizoenen bleven de punten al in Almelo, maar het was nog mooier om ook dit seizoen te winnen van de Amsterdammers. Zowel het publiek als de spelers wisten wat er moest gebeuren. Vanaf het eerste fluitsignaal ging iedereen ervoor. In de 76e minuut wist Dessers dan ook de enige treffer te maken en voor de derde keer op rij bleven de punten in Almelo.
Twee weken na de overwinning op Ajax wordt de competitie per direct stopgezet wegens het coronavirus. Vanaf dat moment is voetbal even bijzaak.
Dit bericht bekijken op Instagram
”Het seizoen van Heracles” is geschreven door een fanatieke supporter van Heracles Almelo.