Het seizoen van FC Volendam zit er weer op. Door het coronavirus kunnen we de competitie helaas niet afmaken. Lees hier hoe het seizoen voor FC Volendam supporters was. Extra aandacht voor de tofste awayday, hoogte- en dieptepunt in het normalisatieproces, de wedstrijden met de meeste sfeer en overige hoogtepunten.

Het vorige seizoen van FC Volendam

Om te begrijpen hoe het seizoen was voor FC Volendam supporters, is een beetje context nodig. Voor de Volendammers valt er jaren weinig te vieren op voetbalgebied. Het laatste Eredivisie seizoen was 2008-2009. Vaak was FC Volendam nog promotie kandidaat via de playoffs, maar ook dat was de laatste jaren niet meer het geval. In het afgelopen seizoen werd het dieptepunt bereikt. Met linksback Paul Kok in de spits werden de Palingboeren zestiende. De tribunes waren nagenoeg leeg en de toekomst zag er niet fraai uit. Kortom, hoog tijd voor verandering!

Leeg stadion FC Volendam

Wim Jonk terug in Volendam

Die verandering kwam er. Aan het einde van het vorige seizoen werd duidelijk dat de bezem door de organisatie ging. Namen zoals Wim Jonk, Ruben Jongkind en Keje Molenaar verbonden zich aan de club. De visie van Johan Cruijf in combinatie met een spelersfonds moest voor betere prestaties zorgen. De aanpak bleek succesvol. Er werd weer aanvallend en attractief voetbal gespeeld in Volendam. Een reeks van acht overwinningen leverde de tweede periodetitel op. Uiteindelijk bleven de Volendammers vijftien wedstrijden ongeslagen. Er werd onder andere gelijk gespeeld tegen de Graafschap en gewonnen van Cambuur. Toen drie wedstrijden later het seizoen ten einde kwam, stond FC Volendam derde. Conclusie, ze zijn weer club om rekening mee te houden.

Hekside Maffia

Het Nieuwe Oranje is niet los te zien van één groep supporters in Volendam. Vanaf de allereerste speeldag liet de Hekside Maffia van zich horen. Een tijd geleden nam een groep supporters afscheid van de PéMühren-tribune. Sfeer hing er al tijden niet. De Péside is niet meer. Ondertussen ontstond er iets op de Jaap Jonk Tribune. De Hekside zorgde voor spandoeken, pyro’s en eindelijk weer volle uitvakken. FC Volendam heeft sinds dit seizoen weer een serieuze harde kern. Het leverde mooie beelden op.

Volle uitvakken

Het seizoen van FC Volendam kende een aantal geweldige awaydays. Met een bezettingsgraad van 44,6 procent lieten ze zelfs Cambuur achter zich. Ze waren daarmee de zevende club uit de Keuken Kampioen Divisie. Tegen Telstar werd eindelijk weer eens een vak uitverkocht. 300 man was er aanwezig. Verder waren er mooie aantallen tegen onder andere de Graafschap (291) en FC Eindhoven (402). Gemiddeld bezochten er 170 supporters de uitwedstrijden van FC Volendam. Een enorme verbetering in vergelijking met het vorige seizoen. Toen was het gemiddelde 37 uitsupporters.

Cambuur uit

De uitwedstrijd in Leeuwarden was de allermooiste. Onder toeziend oog van 383 meegereisde supporters werd er met 1-2 gewonnen. De ontlading in het uitvak was enorm. Voor veel supporters was het de bevestiging dat FC Volendam mee kon strijden voor promotie. De awayday had alles: spanning, sfeer, vuurwerk en een afterparty langs de Afsluitdijk. Als kers op de taart werden de supporters-bussen na de wedstrijd ook nog eens bekogeld door boze Cambuur supporters. Het is toch een bevestiging dat je aanwezigheid is opgemerkt.

Cambuur uit, Het seizoen van FC Volendam

Spandoeken en vuurwerk 

Het seizoen 2019-2020 was voor Volendam het jaar van de sfeeracties. Geen wedstrijd ging er voorbij zonder dat er iets van vuurwerk werd afgestoken. Rookbommen, fakkels en flowerbeds waren te zien in het Kras Stadion. Het hoogtepunt was de pyro tegen Go Ahead Eagles.  Ook waren er supporters die zich stortte op het maken van spandoeken voor spelers. Voor publiekslieveling Franco Antonucci werd zelfs twee keer een spandoek gemaakt.

Het seizoen van FC Volendam

Dieptepunt Normalisatie

Qua normalisatie was er niet veel te klagen. Toch is duidelijk geworden dat maar weinig clubs willen meewerken aan extra kaarten voor het uitvak. In Volendam is al meerdere malen een korte zijde aan de bezoekers gegeven. Die gastvrijheid is echter lang niet overal het geval. Telstar en Cambuur hadden geen zin om extra kaart vrij te maken. In het geval van Telstar was dit best raar. In september werd al snel duidelijk dat het bezoekersvak uitverkocht zou raken. Het bleef bij 300 kaarten. Toen Telstar in December een bekerduel tegen Ajax speelde, bood de club aan om het uitvak te vergroten naar 650 plaatsen (350 meer dan Volendam kreeg). Beetje jammer dat het voor Ajax wel kon.

Telstar- FC Volendam, het seizoen van

Hoogtepunt normalisatie

Het hoogtepunt van normalisatie moest nog komen. Achter de schermen werkten de supporters van FC Volendam aan een awayday met een bezoek aan de binnenstad van een tegenstander. De eerste gesprekken waren hoopvol. Of het uiteindelijk was doorgegaan, zullen we helaas nooit weten.

Ondanks alles een positief seizoen

Het seizoen eindigde teleurstellend door de coronacrisis. Toch was dit het seizoen waarin Het Nieuwe Oranje zichzelf op de kaart zette. Binnen een seizoen is er veel veranderd. Zowel sportief gezien als qua supporters zijn ze ambitieus in Volendam. Dit seizoen lukte het nog niet, maar volgend seizoen gaan ze vol voor promotie. Nog één keer promoveren en dan gaat De Heen en Weer in de fik!

Tom van Pinxteren
Tom is helemaal voetbalgek en met name liefhebber van de supporterscultuur op de tribunes. Opgevoed als Ajacied maar al jaren bij FC Volendam op de tribune te vinden. Passie voor schrijven over de voetbalwereld. Oprichter Metgestrektbeen.com

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.