Het Oosterparkstadion, het oude stadion van FC Groningen, was één van de laatste ´ouderwetse´ stadions in Nederland. Met vier verschillende tribunes, staanplaatsen, hekken rondom het veld en gelegen in een woonwijk. 

Oosterparkstadion

Met de hypermoderne gedrochten gelegen op industrieterreinen verlangen we terug naar de oude stadions. We verlangen terug naar tijden die velen van ons nooit meegemaakt hebben. Stadions als De Alkmaarderhout (AZ), De Wageningse Berg (FC Wageningen) en het Zuiderpark (ADO Den Haag) doen ons hart sneller kloppen.

Ergens in onze eigen archieven vinden we deze foto´s terug van het Oosterparkstadion. Grote hulde aan alle fotografen die deze unieke beelden maakten.

Het oude stadion van FC Groningen werd geopend in 1935. GVAV, de voorloper van FC Groningen, speelde er een wedstrijd tegen Friesland. In een doelpuntrijk duel werd er met 5-3 gewonnen.

Op 3 april 1985 zaten en stonden er 21.500 supporters in het stadion voor de wedstrijd tegen Feyenoord. Het Nederlands elftal speelt er in de jaren ´80 twee kwalificatiewedstrijden. Namelijk tegen Cyprus en IJsland. Beide wedstrijden worden met 3-0 gewonnen.

Oude stadion FC Groningen

Antoon Kruper maakte de volgende foto´s van het oude stadion van FC Groningen. Een tof stadion kent een aantal ingrediënten. Ten eerste zijn dat staantribunes. Ten tweede zijn dat hekken om in te hangen als je club een doelpunt maakt.

Supporters van FC Groningen namen tweemaal afscheid van het stadion. Eerst in de laatste competitie tegen NEC. Enkele dagen later, op 22 december 2005, in de bekerwedstrijd tegen FC Volendam, gaven supporters het stadion een waardig afscheid.

FC Groningen verruilde het nostalgische Oosterparkstadion voor de hypermoderne Euroborg. Vervolgens trainde de selectie van de FC nog even in het stadion. Tenslotte is het stadion in 2007 dan echt gesloopt. Vandaag de dag staat er een woonwijk, met een aantal subtiele verwijzingen naar het oude stadion. Via onze partner Pro Shots komen we nog bij onderstaande beelden uit.

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Ook leuk om te lezen

    Reageren is niet mogelijk.