FotoreportagesVoetbal in BelgiëVoetbal in West-Europa

Het nationale verhaal van Herk-de-Stad FC

Laat ons eerlijk zijn, Herk-de-Stad zal ongetwijfeld alleen voor Rock Herk een belletje doen rinkelen. Het is een van de oudste alternatieve festivals in België. Dat festival is wel vlakbij het voetbalveld van Herk FC. En dat blijkt een interessante club te zijn dat zelfs even op nationaal niveau gespeeld heeft. Tijd voor een bezoekje!

Oorsprong

Zoals de naam al doet vermoeden is Herk-de-Stad een stad op kleinschalig niveau met een lange geschiedenis. Al in de 14de eeuw kregen ze het statuut van stad. Voor voetbal moeten we wel enkele eeuwen voort spoelen. In 1929 werd Sporting Club Herck-la-Ville de eerste club in Herk met een stamnummer. Onder stamnummer 1366 startte SC Herck-la-Ville in de derde provinciale reeks van Limburg.

Twee jaar nadat ze de KBVB vervoegden als officieel lid wijzigde Sporting Club Herck-la-Ville haar naam naar de Vlaamse spelling; Sporting Standaard Verbroedering Herck-de-Stad, beter bekend als SSV Herck-de-Stad. SSV promoveerde naar de tweede provinciale reeks in 1932. De club bleef verder in die tweede en derde regionale reeks spelen tot ze in 1949 hun activiteiten stop zetten.

Gelukkig moest de Limburgse stad na het verdwijnen van SSV Herck-de-Stad niet lang zonder voetbal leven. Hetzelfde jaar – 1949 – werd Herk-de-Stad FC uit de grond gestampt. De KBVB deelde stamnummer 5155 uit en ze startten met voetbal waar ze ook nu nog spelen, in de Pikkeleerstraat. De rood-groenen begonnen ook in de derde provinciale reeks en bleven daar acht seizoenen lang. In 1957 had Herk-de-Stad FC hun eerste succesje. Ze werden kampioen en wisten voor het eerst in hun bestaan te promoveren.

Flirten met nationaal voetbal

Meer dan een decennium lang was Herk-de-Stad FC een stabiele club in die tweede provinciale divisie. En het werd beter. In 1970 wisten ze ook daar kampioen te spelen en te promoveren naar de hoogste regionale reeks, voor het eerst in hun bestaan. Initieel werd het een kort bezoek, want na amper een seizoen degradeerden ze al. Maar ze hadden de smaak te pakken en wisten de volgende decennia regelmatig naar die top provinciale reeks te promoveren.

Al die jaren in die hoogste provinciale klasse brachten wel de lokroep naar een betere infrastructuur met zich mee. In 1989 bouwden ze een nieuwe cafetaria uit, eentje dat nu nog steeds modern aanvoelt. De zittribune werd in 2011 aan het clubhuis toegevoegd. De voornaamste reden was de promotie naar de nationale reeksen.

In 2010 speelden ze immers kampioen in de eerste provinciale reeks en zo wisten ze voor het eerst op nationaal niveau te spelen in het seizoen 2010-11. Hun eerste thuismatch in die nationale reeksen werd een spectaculair 3-3 gelijkspel tegen het grote Patro Eisden Maasmechelen. De neofiet in de vierde klasse startte als een raket met 11 op 15 punten. Mede daardoor wist Herk-de-Stad FC zich ook te redden van degradatie in dat eerste seizoen. Jammer genoeg degradeerden ze wel weer na het 2011-2012 seizoen.

Twee keer kwam Herk FC weer dicht bij promotie naar de nationale reeksen. Zowel in 2018 als in 2019 wisten ze zich voor de playoffs te plaatsen, maar tweemaal verloren ze daar. Op dit moment speelt Herk FC nog steeds in de eerste provinciale divisie, waar ze ongeveer halfweg de tabellen staan. Ze hebben echter de infrastructuur om onmiddellijk weer naar de nationale reeksen te gaan. Zal dit ooit nog gebeuren?

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %