Voetbal in Polen

Derby zonder Naam: GKS Katowice v Ruch Chorzow

Enige weken geleden stond hij voor het eerst sinds 14 (!) jaar weer eens op het programma: de derby zonder naam. Nou neem van mij aan dat deze wedstrijd wel degelijk een naam zou verdienen als pak ‘m beet ‘Little Derby of Silesia’ bijvoorbeeld. De ‘officiële’ Derby of Silesia is immers tussen Gornik en Ruch.

Inzamelingsactie GKS

Om de perfecte derby-sfeer te creëren hebben de ultras van GKS inzamelingsacties gehouden. Dat dit geld goed besteed zal worden zal later deze zondag blijken. In de week voorafgaande aan de derby besluit de afvaardiging van de provincie (regio Silesie) dat uitsupporters worden geweerd. Doodzonde natuurlijk, want een derby krijgt nog meer fanatisme als de uitsupporters erbij zijn.

Een paar dagen voor de wedstrijd trokken de fans van GKS ’s avonds naar het Stadion Miejski van Ruch om aldaar een minuten durend ‘machtsvertoon’ van pyro tentoon te spreiden. Gepaard met veel gezang werd daar de toon gezet voor de komende wedstrijd.

Uren voor de wedstrijd is het al een drukte van belang in het park voor het Stadion GKS Katowice. De omgeving van het stadion doet denken aan De Wageningse Berg, want het ligt midden in het Park Slaski. Omdat de omgeving zich uitermate goed leent voor een verrassingsaanval houdt de politie de boel scherp in de gaten. Ook in het stadion worden het park en de bebossing nauwlettend in de gaten gehouden door stewards en politie. 

De ‘hoop’ op een clash kan ik alvast wegnemen, van fans van de bezoekers is namelijk geen spoor te bekennen.

De wedstrijd verloopt voor de thuisploeg bijzonder ongunstig als Ruch voor rust twee maal weet te scoren. Aan de sfeer doet het niets af, met gezang van beide lange zijden. Echter geen spoor van pyro of andere sfeerverhogende acties. Het zal toch niet dat er niets komt? Aan die onzekerheid wordt in de tweede helft al snel een einde gemaakt.

Derby zonder Naam: GKS pakt uit

Twee gigantische choreo’s waarvan eentje in de clubkleuren en eentje die de begrafenis van het in financiële problemen verkerende Ruch voor moet stellen. Naast de mooie acties gaat ook het hele vuurwerkregister open. Een groot deel van de lange zijde wordt verlicht en alsof dat niet genoeg is gaan ook sjaals en doeken die op Ruch-supporters zijn veroverd de hens in. KATOWICE IS BURNING!!!

Oh ja tussen al het pyrogeweld wordt er nog gevoetbald ook, indien de rookgordijnen het toelieten natuurlijk.  De scheidsrechter is genoodzaakt de wedstrijd enkele minuten stil te leggen, omdat door de bomen het bos niet meer te zien is. De thuisploeg weet er eentje in te schieten, maar verder liet Ruch het niet komen in deze Derby zonder Naam. Ondanks de 9 minuten (!) blessuretijd, eindigt deze clash in een 1-2 overwinning voor de bezoekers. 

Vervolgens vierden de spelers van Ruch een tamelijk opzichtig feestje op het veld. Spelers van GKS werden geprovoceerd en getreiterd en dat resulteerde in een klein opstootje op het veld.

Dit was een trip om niet snel te vergeten. Een aanrader voor alle groundhoppers die niet graag tussen de toeristen willen zitten.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %