Keuken Kampioen Divisie

Het is weer bingo: Jong AZ – Telstar zonder uitsupporters

Het kan een mooi en treurig spel zijn dit seizoen. Uitsupportersbingo. Streep de club af als ze een uitsupportersverbod of verminderde capaciteit hebben gehad. We zijn slechts twee speelrondes onderweg maar PSV, Top Oss, FC Utrecht en ADO Den Haag kunnen al van de lijst af. Daar komt nu de naam van Telstar al weer bij.

De wedstrijd tussen Jong AZ en Telstar (jaa, dat leest u goed) gaat namelijk zonder uitsupporters gespeeld worden. Dit alles na “bestudering van de beelden” van de wedstrijd tussen Telstar en Cambuur afgelopen weekend. In 2019 schreven we al over de buscombi die Jong AZ-supporters opgelegd kregen bij Telstar uit. We zijn inmiddels vier jaar verder en middels dit verbod valt te zien dat de situatie voor uitsupporters alleen maar verslechterd is.

Telstar – Cambuur

Wat nu precies de aanleiding is blijft onduidelijk. De wedstrijd tussen Telstar en Cambuur stond al bol van de overdreven maatregelen. De hooligans van Cambuur kunnen namelijk goed met die van AZ en uit angst dat deze samen naar Telstar zouden gaan (een rivaal van AZ) werd gekozen voor een buscombi. Toen Friese supporters dit, logischerwijs, probeerden te omzeilen werd zelfs een noodverordening uitgeroepen voor Velsen-Zuid. Over overdrijven gesproken…

Op de wedstrijddag zelf lijkt er, op wat biergegooi en bij het stadion weggestuurde Friesen met kaarten voor de thuisvakken, vrijwel niks gebeurd te zijn. Toch heeft “bestudering van de beelden” zoals de omschrijving cryptisch luidt er toe geleid dat geen supporters uit Velsen welkom zijn bij Jong AZ. Waar de angst nu precies vandaan komt blijft zo verder compleet gissen. Supporters van Telstar, die verder niks verkeerd hebben gedaan, zijn in ieder geval de dupe.

Een algeheel uitsupportersverbod lijkt zo een kwestie van tijd. Wat ooit een straf was voor de uiterste gevallen (denk aan massale rellen) is inmiddels veranderd in een handige manier om wedstrijden van enigzins kaliber niet te hoeven reguleren. Onwil ten top. Bij enige hint van gevaar of risico wordt er aan de noodrem getrokken. Jong AZ – Telstar is het voorlopige dieptepunt in een reeks aan belachelijke beslissingen.

[foto via PRO SHOTS / Sonny Lensen]

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %