Voetbal in Italië

Het verbannen Hakenkruis op het shirt van Fiorentina

De jaren 90 zijn weer helemaal terug in de “nieuwe” ontwerpen van de shirts van profclubs, maar of Fiorentina dit ook zal doen met het uitshirt uit 1992 lijkt vrij onwaarschijnlijk. In dat jaar kwam shirtsponsor Lotto namelijk met een uitshirt waarin hakenkruizen waren verwerkt. Was dit bewust of gewoon toeval?

Foto via OldFootballshirts.com

Fascistische roots

De club werd opgericht in 1926 in Florence na een fusie tussen Libertas en CS Firenze. De man die de fusie bewerkstelligde was Luigi Ridolfi, die lid was van de Nationale Fascistische Partij, opgericht in 1921 door Benito Mussolini. Hij wilde een voetbalclub van formaat oprichten die kon wedijveren met de andere grote clubs in het in het land (Internazionale, AC Milan en Juventus). Ook het stadion dat sinds de jaren 90 bekend staat als Stadio Artemio Franchi droeg tot aan die tijd de naam van Giovanni Berta, een andere bekende in fascistische kringen. Met de lens van nu keuren we dit natuurlijk compleet af, maar dit was in het tijdsbeeld van toen eigenlijk normaal in heel veel landen.

Fiorentina: La Viola

ACF Fiorentina draagt al decennia lang de bijnaam “La Viola”, wat “De Paarsen” betekent. Deze bijnaam is onlosmakelijk verbonden met de iconische paarse kleur van het clubtenue, een kenmerk dat Fiorentina onderscheidt van andere voetbalteams. Volgens de overlevering werd deze kleur gekozen na een wasongeval: de oorspronkelijke rood en witte shirts van de club zouden in de Arno-rivier zijn gewassen, waarbij de kleuren samensmolten en een paarse tint ontstond. Sinds dat moment, of het nu toevallig was of niet, is paars de officiële kleur van de club geworden.

Het shirt met de hakenkruizen

In 1992 bracht Lotto, de toenmalige kledingfabrikant van de club, een uitshirt uit met een paarse tint en een modern ontwerp. Toen het Fiorentina voetbalshirt uitkwam, leek het onschuldig, maar bij een nadere blik (na een paar maanden!) bleek het allesbehalve dat. Waarom dan? Als je aandachtig naar de abstracte zigzaglijnen kijkt, zie je al snel wat lijkt op het hakenkruis herhaaldelijk in het ontwerp.

De fout in het shirt werd niet meteen ontdekt en is daarom gedragen door grootheden als Gabriel Batistuta en Brian Laudrup. Toen het eenmaal werd ontdekt (je moet inderdaad wel even goed kijken) werden de shirts vrij snel uit de handel genomen en vervangen door een simpeler ontwerp.

De vraag die blijft staan is duidelijk: was dit een vooropgezet plan van Lotto en de club om een ode te brengen aan de geschiedenis van de club of was het simpelweg een ongelukkige fout? In het huidige vrij cynische klimaat zou je zeggen dat het met opzet was, maar laten we Lotto (denkt meteen aan Van Basten en Lotto ❤️) en Fiorentina vooral het voordeel van de twijfel geven en het houden op een ongelukkige samenloop van omstandigheden.

[foto’s met dank aan oldfootballshirts.com]

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Reageren is niet mogelijk.

0 %