FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in België

Het einde van Mere FC

Eendracht Aalst domineert de Aalsterse regio, maar ze zijn niet de enige actieve voetbalclub. In het nabijgelegen Erpe-Mere is een opmars bezig van een club dat intussen een samenraapsel is van verschillende clubs tezamen. We gingen overal eens langs; eerste stop was Mere.

Start van vele teams

We noteren 1918. Het einde van WOI en vreugde bij iedereen. De opstart van het dagelijkse leven en entertainment kon gewoon weer. In Mere werd bijvoorbeeld Vrij en Blij opgericht; een toneelvereniging dat de lokale gemeenschap weer wat meer vreugde trachtte te brengen. De naam is niet toevallig gekozen. Exact tien jaar later richtten ze zelf een voetbalploegje op. Zo ontstond Meirsche Klauwaarts in 1928. Oorspronkelijk sloten ze zich aan bij de Vlaamse Sportbond, maar na verloop van tijd moesten ze tijdelijk stoppen. Reden; ze konden niet meer beschikken over hun voetbalterrein.

Ondertussen kwam er in 1937 in het nabijgelegen Erondegem Rapid Erondegem bij. Zij sloten zich eerst aan bij de Vlaamse voetbalbond, maar in oktober 1944 besloten ze het voorbeeld van Meirsche Klauwaarts te volgen. Die waren namelijk eerder dat jaar opnieuw opgestart en hadden zich bij de KBVB aangesloten als Mere Football Club. Rapid deed dat als Football Club Olympia Erondegem.

Iets meer dan 20 jaar later kwam er nog uitbreiding. In 1967 kwam er Football Club Edixvelde Nieuwerkerken bij. Nieuwerkerken is een Aalsterse deelgemeente, al ligt het gehucht Edixvelde zowel in Nieuwerkerken als in Erpe-Mere . Amper twee jaar later kwam er zelfs nog Oranja Erpe bij. En dat waren niet de enige teams. Maar we houden nog een beetje voor later.

Afslanking

Geen van die teams wist in al die jaren de nationale reeksen te halen. Maar stilaan kwam er wel meer en meer het verlangen naar meer. En nog vorige eeuw beseften ze al dat dit niet ging lukken met de grote verscheidenheid aan teams. In 1999 kwamen er al enkele veranderingen. FC Edixvelde Nieuwerkerken hield op te bestaan en werd officieus deel van Mere FC. Drie weken later besloten FC Olympia Erondegem en Oranje Erpe te handen in elkaar te slaan. De nieuwe naam werd Koninklijke Voetbalclub Erpe-Erondegem (oftewel KVC Erperondegem).

Maar dat was nog niet genoeg. Opnieuw werd geen nationaal voetbal gehaald en tien jaar later kwamen er opnieuw veranderingen. Mere FC slorpte deze keer KVC Erpe-Erondegem op dat de handdoek in de ring gooide in 2009. Maar dat bracht geen zoden aan de dijk. Het vernieuwde Mere FC degradeerde zelfs tot op het laagste regionale niveau. Al duurde dat niet lang. Maar toch bleef de lokroep naar hogerop luiden in de gemeente. Intussen waren er maar vier ploegen meer over en kwamen er steeds meer stemmen om ook die vier samen te voegen tot één.

Al in 2016 waren er gesprekken en in 2019 werden die steeds serieuzer. Maar toch duurde het nog tot 2021 vooraleer acties werden ondernomen. Oorspronkelijk zouden SK Aaigem, KFC Olympic Burst, Mere FC en KRC Bambrugge samensmelten. SK Aaigem haakte af en ook KFC Olympic Burst haalde de fusie niet. De andere twee vormden in 2021 dan Erpe-Mere United. Officieel is het stadion aan de Sint-Bavoweg het B complex van de fusieploeg, maar het is duidelijk dat er na het seizoen 2021/2022 geen bal meer zal rollen.

Of toch tijdelijk. Want intussen is duidelijk geworden dat op deze plek een nagelnieuwe accommodatie voor de fusieploeg zal worden gebouwd. Wat je nu ziet, verdwijnt dus helemaal. Al wist Mere FC recent nog enkele keren de media te halen. In 2020 sloot Kevin Franck zijn carrière er af. Franck was lang geleden een pupil dat de jeugdacademie van Real Madrid wist te halen. Hij brak er echter nooit door, maar toerde verder wel via zowat alle grotere clubs in de buurt van Aalst. Daarnaast werden de oude shirt van Mere FC recent nog geschonken (en zo de laatste paar jaren al) geschonken aan Senegalese kindjes. Mere FC blijft in zekere zin dus nog verder leven…

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

 

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %