Wie kan het niet herinneren, zijn eerste eigen spandoek? Gemaakt met een paar vrienden in de achtertuin of in de schuur. Op een oud laken een mooie tekst schilderen voor je club of favoriete speler. Vaak geïnspireerd door de doeken van de ‘grote’ jongens in het stadion. Jarenlang sleep je net als deze grote jongens je spandoek mee naar alle wedstrijden.

Je spandoek heeft meestal een beetje zijn eigen plaatsje in het stadion. Meestal zo dicht mogelijk bij je eigen plaats of op een plek die goed in beeld komt op TV. Trots vertel je meerdere malen tegen je vrienden en familie dat jouw spandoek weer op TV was. Totdat er geen plaats meer is voor jouw spandoek. Niet de jeugd is ook creatief geweest en heeft jouw plekje ingepikt. Het is een reclamebord dat jouw plekje heeft ingepikt. Waag het niet om jouw doek hierover heen te hangen, want dan word je doek zonder pardon verwijderd.

De volgende keer kom je wat vroeger naar het stadion toe, want je wilt toch dat je spandoek ergens kan hangen. Dan maar op een andere plek als het echt niet anders kan. Bij de toegangspoort vraagt een steward of je spandoek wel brandveilig is. Je geeft aan dat je jouw spandoek al jaren ophangt, maar dat dit nog nooit gevraagd is. De steward geeft aan dat doeken die niet brandveilig zijn het stadion niet meer in mogen. Nadat de frustratie van de vorige keer dat je doek werd verwijderd een beetje is gezakt krijg je dit. Wederom zal je spandoek niet in het stadion hangen.

In het stadion aangekomen merk je dat er geen enkel spandoek hangt. Je besluit om de club te mailen en om uitleg te vragen over deze kwestie. Je geeft duidelijk aan dat je geen idee hebt hoe je aan het brandwerende spul moet komen en of er geen uitzondering gemaakt kan worden. Het antwoord van de club is dat er geen uitzondering wordt gemaakt en dat je in de clubwinkel brandwerende vlaggen kan kopen. Je baalt nog steeds dat je spandoek niet mee naar binnen mag, maar besluit toch maar om een vlag bij de fanshop te halen.

In de fanshop vind je een mooie vlag in de kleuren van je club. Er zitten ook twee mooie clips aan. De fanshopmedewerkster merkt nog op dat je hem daardoor aan een stok kan bevestigen. Opzich geen slecht idee denk je en je besluit bij de bouwmarkt een stok voor de vlag te halen. Met wat tape bevestig je de vlag aan de stok en je vertrekt tevreden richting het stadion.

Bij het stadion aangekomen laat je trots je nieuwe vlag aan de steward zien. Hij geeft aan dat hij het ook een mooie vlag vindt, maar dat deze op deze manier niet mee naar binnen mag. Stokken mogen namelijk niet het stadion in. Je laat duidelijk merken dat je boos bent en dat je er alles aan hebt gedaan om met de juiste materialen naar het stadion te komen. De steward is echter onverbiddelijk, de vlag met stok komt er niet in. Hij deelt nog even mee dat het beter is om de vlag nu achter te laten en je rustig te houden, anders kom je er zelf ook niet meer in.

Totaal gedeprimeerd en nog kokend van woede laat je de vlag toch maar achter bij de steward. Tijdens de wedstrijd ben je niet te genieten, nog steeds boos over het onrecht dat je aangedaan is. Eenmaal thuis gekomen gooi je de vlag in de hoek. Je besluit om nooit meer een spandoek of vlag mee te nemen naar het stadion.

Net zoals vele jongeren jou zullen volgen, nadat hun spandoek werd geweigerd, er geen plaats voor was of zelfs werd verwijderd.

Harry

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.