Hellas Verona en Fiorentina vieren gemellaggio tijdens vriendschapswedstrijd
In 2002 verschijnt het boek “A Season with Verona” van de Britse auteur Tim Parks. Woonachtig in Verona trekt hij een seizoen lang op met de beruchte ultras en supporters van Hellas Verona. Het boek verandert compleet terecht in een cult klassieker en een onmisbare toevoeging in de kast van elke voetbalsupporter. Mij brengt het lezen van dit boek een ongekende nieuwsgierigheid naar een wedstrijd van Hellas Verona.
Parks vertelt namelijk op schitterende wijze over de indrukwekkende geschiedenis van Hellas Verona (landskampioen in 1985) en de passie van de lokale supporters. Zij zijn overal goed voor chaos en hebben in die jaren een reputatie als een van de ergste supporters op het gebied van racisme. Een club met veel gezichten dus. Op maandag 27 februari 2023 is het voor mij eindelijk zo ver. Het schema met wat andere wedstrijden laat precies ruimte voor de wedstrijd tussen Hellas Verona en Fiorentina op maandagavond 18:30.
De middag voor de wedstrijd gebruiken we om een beetje van Verona te zien. De stad, vooral bekend vanwege Romeo en Julia, heeft een mooi oud centrum vol piazza’s en basilieken aan de rivier. Sinds het faillissement van Chievo, met halve doorstart, is Verona weer alleen het terrein van Hellas. Buiten enkele verwijzingen naar de lokale FC vallen vooral de vele extreemrechtse stickers op. Veel over anticommunisme, het “verdedigen van Europa” en behouden van identiteit. De reputatie van de stad wordt in rap tempo bevestigd.
Gemellagio
Een bijzondere wedstrijd overigens, want de supporters van beide clubs hebben al sinds de jaren 70 een Gemellagio (broederschap). Rond die periode beginnen er wat contacten te ontstaan en beide groepen blijken elkaar wel te liggen. In 1978 wordt er definitief een vriendschap bekend gemaakt. Voor Hellas is het een leuke afwisseling, zij zijn mede dankzij hun extreemrechtse groep skin heads gehaat door vrijwel heel Italië.
Dat de ultras van Fiorentina ideologisch heel anders denken dan de extreemrechtse groep van Hellas Verona vormt geen belemmering. Politiek wordt er buiten gelaten. In de jaren die volgen zijn er vele initiatieven zoals onderlinge supporterswedstrijden en de vriendschap doorstaat tot de dag van vandaag de tand des tijds.
Dit alles weten wij overigens voorafgaand aan ons bezoek overigens niet. Wij lachen in eerste instantie nog hard om de half-half scarve in de Hellas store. Pas als we er steeds meer zien besluiten we maar eens wat onderzoek te doen. Tot onze schaamte komen we er dan pas achter dat beide supportersgroepen al decennialang een hechte vriendschap onderhouden… Het kan de beste overkomen zullen we maar zeggen. Wel is het enthousiasme voor de wedstrijd van vanavond gelijk verdubbeld!
Penibele situatie
Ondanks het niet per se supportersvriendelijke aanvangstijdstip van 18:30 op de maandag hebben de supporters van Fiorentina namelijk massaal de moeite genomen om richting Verona te trekken. Rondom het Bentegodi stadion lopen beide supportersgroepen door elkaar heen. Er hangt een mooie sfeer. Eenmaal in het stadion hebben beide supportersgroepen een doekje voor elkaar waarin de Gemellagio nog eens wordt bevestigd. Op het thuisvak wordt ook nog een fakkeltje afgestoken.
Vanaf minuut 1 is het geluid vanuit zowel het uitvak als het thuisvak zeer goed. Er wordt zoals vaak in Italië ook continu met vlaggen gezwaaid en bandieri’s getoond. Het zijn de bezoekers van Fiorentina, met Sofyan Amrabat in de basis, die op voorsprong komen. Op de thuistribune juichen enkele supporters van Fiorentina gewoon mee. Niet veel later wordt de voorsprong tegen de verhouding in verdubbeld. Hiermee wordt de situatie voor Hellas (op de 18e plek) nog iets penibeler.
Oerwoudgeluiden
De vriendschap tussen de supportersgroepen slaat vandaag overigens niet over op de spelers. De selectie van Fiorentina krijgt het aan de stok met de ultras van Hellas Verona. Na de 2-0 halen enkele spelers uitdagend verhaal bij de Curva Sud van Hellas, waarschijnlijk vanwege racistisch geroep en geluiden. Deze spelers worden de rest van de helft uitgefloten en als de spelers voor de rust de tunnel uitzoeken horen we vanuit meerdere plekken oerwoudgeluiden. Dit is helaas nog altijd een pijnlijke realiteit in Italië…
In de tweede helft besluiten we om, bij gebrek aan sportieve spanning, de thuisbasis van Hellas maar eens te gaan verkennen. Het Stadio Marc’Antonio Bentegodi is een van de oudste stadions van Italië en onderging voor het WK 1990 een grondige renovatie met onder meer een dak over de bovenste ringen. Deze feitjes hebben we overigens niet zelf opgerakeld. Deze worden ons vol enthousiasme verteld door de receptioniste van ons hotel wanneer ze hoort dat we naar een wedstrijd van Hellas Verona gaan. Het stadion zelf is typisch Italiaans maar heeft met haar vele ringen en flinke dosis beton zeker charme.
Vaffanculo
Even lijkt het in de tweede helft nog spannend te worden, maar dankzij een wondergoal wordt de wedstrijd in het slot gegooid. Een vrije trap van eigen (!) helft verdwijnt achter de geschokte keeper. Volgens de supporters van Hellas is de vrije trap echter te vroeg genomen en zij zijn woedend. Na een sarcastisch applaus voor de goal klinken er massaal ‘merde’ en ‘vaffanculo’ vanaf de tribune. Het is een sportief teleurstellend avond voor Hellas.
Na de wedstrijd ontstaat er nog een opstootje tussen beide spelersgroepen. De spelers maken er op het veld dan wel een ruzie van, de supporters weigeren daar aan mee te doen. Zij sluiten de avond af met gepassioneerd minutenlang gezien heen en weer. Verona uit het uitvak en Firenze uit het thuisvak. De gemellagio tussen deze clubs is sterker dan een potje voetbal!