Groundhopping

Heimwee naar Grotenburg

‘’Grotenburg: Heimat, unser stadion!’’ is de boodschap op het spandoek van de fanatieke aanhang van KFC Uerdingen 05. Het betreft het Grotenburg Stadion, waar iedereen in Krefeld momenteel naar terugverlangt. KFC speelt haar wedstrijden namelijk niet in het old-school stadion met de imposante staantribunes maar in de commerciële betonnen bak van buurman MSV Duisburg.

Ooit was Bayer Uerdingen 05 een gerespecteerde Bundesligaclub en speelde het zelfs Europees voetbal. Nadat pillengigant Bayer zich losmaakte van Uerdingen 05 gleed de club echter af naar het 5e niveau. Maar KFC Uerdingen 05 is weer op de weg terug, momenteel speelt de club alweer in de 3. Liga. Het nadeel hiervan is dat de bond veeleisender werd en het geliefde Grotenburgstadion voor even achter gelaten moet worden in verband met renovatie.

Op het eerste gezicht lijken de omstandigheden in Duisburg niet bedroevender te kunnen. Enkel de hoofdtribune is gevuld met fans van de ‘thuisploeg’. De rest van het stadion is, op het mager gevulde uitvak en wat agenten na, helemaal leeg. Alsof het spelen van thuiswedstrijden in een andere plaats nog niet voldoende is voor de fans treden de elf van KFC niet in het vertrouwde rood-blauwe thuistenue aan, maar in een uittenue met dezelfde kleurencombinatie als een bakje friet van de McDonalds. De reden hiervoor is overigens volstrekt onduidelijk, aangezien VfR Aalen in het zwart aantreed.  Voor nu even genoeg kritiek. Volgens de fans die vandaag wél aanwezig zijn is KFC Uerdingen 05 namelijk springlevend en dit is te merken aan het fanatisme op de gehele hoofdtribune.

Ondanks wat bekende namen in de basiself van Uerdingen wordt het publiek niet echt verwend gedurende de wedstrijd. Dit geldt zowel voor het thuispubliek als de kleine 50 bezoekers uit Aalen. Laatstgenoemde produceerde ondanks het geringe aantal toch behoorlijk wat geluid en zorgde daarmee onverwachts voor een uitermate goede sfeer. 90 Minuten lang stonden zij onvoorwaardelijk achter de ploeg die leuk meedeed, maar met lege handen huiswaarts zou keren.

Naast fanatisme is er ook genoeg ruimte voor de Duitse Gemütligkeit: we worden direct begroet met ‘’Aha Holländer!’’ en ook onze camera is geen enkel probleem. Wellicht had deze gastvrijheid op de tribune ook met het spel van hun ploeg te maken: Uerdingen staat voor aanvang op een 5e plaats in de 3. Liga, wat zeker niet slecht is voor een promovendus.

In de door de KFC zelfbenoemde fancurve hangt de eerste helft met behulp van wat clownesk getrommel en de megafoon een goede sfeer. Deze sfeer is in de tweede helft echter ver te zoeken. Het wordt kouder en killer op de tribune en ook de oneindig lijkende voorraad bier en glühwein kan hier geen verandering in brengen. De 2-0 van KFC Uerdingen doet dit echter wel. Na 63 minuten beslist de Krefeldse ploeg de wedstrijd wat leidt tot een bescheiden feest op de hoofdtribune van de Schauinsland-Reisen-Arena. Een feestje wat voortduurt tot en met het laatste fluitsignaal.

Hoe gezellig het feestje ook is, na afloop keren de supporters zo snel mogelijk in een grote karavaan terug naar Krefeld, hun eigen stadje met hun eigen stadion. Zij zullen tijdens de rit naar huis ongetwijfeld gemengde gevoelens hebben gehad. KFC Uerdingen 05 pakte weliswaar 3 punten en steeg daarmee naar een 2e plaats in de 3. Liga, maar het verlangen naar Grotenburg zal ongetwijfeld overheersen op deze grauwe herfstmiddag in een nagenoeg leeg stadion. Een ding is zeker: Het Grotenburg Stadion kan niet snel genoeg gerenoveerd zijn!

Beelden

Beelden via: Ino Wegerif Fotografie 

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %