Voetbal in DuitslandVoetbalderbys

Hamburg ist braun-weiß na Hamburger Stadtderby vol pyro

HSV tegen Sankt Pauli. De Hamburger Stadtderby. Het is een wedstrijd tussen twee clubs die compleet anders zijn. De voormalig “Bundesliga-dino” HSV tegen de underdog Sankt Pauli. Beide supportersgroepen raken regelmatig slaags met elkaar en de onderlinge derby is een garantie op sfeeracties en pyro. De derby van Hamburg is ongetwijfeld een van de beste wedstrijden van Duitsland.

Waar de wedstrijd tussen beide clubs altijd al de strijd om Hamburg is geweest, neemt het in de jaren 80 een extra dimensie aan. Sankt Pauli wordt steeds populairder onder anarchisten en krakers, terwijl er bij HSV een Neonazi beweging opkomt. Deze politieke dimensie maakt de derby des te feller. Tussen 1996 en 2018 wordt de strijd om Hamburg helaas slechts vier keer gespeeld. Inmiddels is de wedstrijd na de degradatie van HSV (voorlopig) weer een tweejaarlijkse affaire, maar met de promotie-ambities van HSV lijkt dit niet eeuwig te gaan voortduren.

Duitse treinen

Geen tijd te verspillen dus met een reis naar Hamburg en op vrijdag 14 oktober zetten we daarom met de trein koers richting Noord-Duitsland. We hebben vooraf al horrorverhalen gehoord over het openbaar vervoer in Duitsland en deze blijken niet overdreven. De eindscore? Bijna 5 uur vertraging. Hierdoor missen we helaas de corteo van beide supportersgroepen en even dreigt zelfs de aftrap in gevaar te komen. Op beelden zien we intussen dat het ergens anders rondom het stadion raak is tussen beide supportersgroepen, gevolgd door excessief politie-optreden door in te slaan op liggende supporters.

Na veel haasten zijn we een goed uur voor de aftrap eindelijk binnen in het Millerntor-Stadion. Het stadion zit dan al zo goed als vol en vooral bij het uitvak gaat het er al voor de aftrap keihard op. HSV, gesteund door onder meer vrienden van FC Kopenhagen, heeft er duidelijk zin in vandaag. Ook bij Sankt Pauli is de tribune gevuld en voor de aftrap gaat er een groot doek met Ultras over het vak heen. Kassa: dat betekent dus vrijwel zeker pyro bij de opkomst.

Losgeslagen Kurve

Tijdens de opkomst komen beide supportersgroepen inderdaad met een sfeeractie. Aan HSV-zijde is het een schitterende choreo in de stijl van een ouderwets HSV-shirt. Hierna volgt een vlag in de vorm van een hart met HSV er bij. “We dragen een diamant, op ons shirt… in ons hart. HSV wir stehn zu Dir. De tekst van een van de nummers die de supporters vaak zingen, maar dan verwerkt in tifo-vorm.

Bij Sankt Pauli zwaaien ze naast het uitvak met bruin-witte vlaggen. In de sudkurve is het een gigantische chaos bij de opkomst. Vlaggen, confetti, allerlei kleuren en soorten pyro. “Een Kurve die compleet is losgeslagen, in het hart van de stad” is de motto van de actie. In het hart van de stad is tevens een verwijzing naar de locatie van het HSV-stadion ver buiten het centrum. Door Sankt Pauli wordt de rivaal daarom vaak een Vorstadtverein genoemd.

Vanaf het eerste moment gaat het er gelijk keihard op. Vooral de paar duizend bezoekers van HSV maken een oorverdovend geluid. Het zou verder ook geen Duitse derby zijn zonder tekstdoeken. Hiervan zijn er aan beide kanten meerdere te zien. Zo heeft Sankt Pauli er eentje tegen de politie brutaliteit, wat we recentelijk vaker hebben gezien in Duitsland. Bij HSV hebben ze een mooie in graffitistijl voor de eigen club en een tekstdoek waarin ze het 20-jarig jubileum van de Ultras Sankt Pauli belachelijk maken. Op het veld zijn het de thuissupporters die voorzichtig mogen juichen, want na een halfuur spelen pakken de bezoekers een rode kaart.

Hamburg ist braun-weiß

Aan het begin van de tweede helft is het wederom tijd voor twee sfeeracties. Bij de Ultras Sankt Pauli verschijnt een nieuw spandoek. “Hamburg brandt voor Fussballclub Sankt Pauli”. Als de spelers het veld betreden ontbranden vervolgens tientallen fakkels. Even staat Hamburg letterlijk in vuur en vlam voor Sankt Pauli. In het uitvak is er een combinatie van Bengaals vuur en stroboscopen. Een schitterende actie die qua kleuren van de tribune afknalt.

In de tweede helft weet Sankt Pauli vervolgens het voordeel van een man meer goed uit te spelen. Voor het oog van 29.205 toeschouwers in het uitverkochte Millerntor wordt er in het laatste halfuur uitgelopen tot een 3-0 overwinning. Bij elke goal ontploft het Millerntor opnieuw. Bij HSV, dat bovenin meedoet en bijna 15 plekken hoger staat dan Sankt Pauli, neemt de frustratie toe en na een van de goals vliegt er van frustratie een lichtkogel door de lucht.

Na het laatste fluitsignaal barst het feest los in Millerntor. Alle pyro die nog voorhanden is wordt afgestoken door de Ultras Sankt Pauli. De fakkels en rode en gele rook vullen de tribune, waar (gezien de pupillen van de meeste supporters) het feestvieren alvast begonnen is. Terwijl de spelers het applaus binnen harken, vertrekken de HSV-supporters naar het Hans-Albers-Platz om het verdriet weg te drinken. Voor even is de slogan waar zij een gruwelijke hekel aan hebben weer waarheid. Hamburg ist braun-weiß.

Sander Wesdijk
Altijd op zoek om de mooiste wedstrijden en stadions vast te leggen met mijn camera. Van het Nederlandse amateurvoetbal tot de tofste wedstrijden over de hele wereld!

Reageren is niet mogelijk.

0 %