FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in BelgiëVoetbal in West-Europa

Hakendover verliest het voetbalgevoel

“Elk dorp heeft een eigen voetbalploeg.” Ooit een waarheid als een koe, maar het moderne voetbal hakt er stevig in. Hakendover, nabij Tienen, zit intussen zonder voetbalploeg. En zelfs zonder voetbalplein.

Beloftevolle opstart

Hakendover zal maar weinig belletjes doen rinkelen. Het is een kleine en landelijke gemeente dat in de Romeinse tijden een zekere status had. Daarna veranderde het dorpje in een ware plattelandsgemeente. Intussen is het zelfs een deelgemeente van Tienen geworden. Toch wisten ze ook mee te doen op voetbalvlak.

In 1936 sloot De Toekomst Haekendover zich aan bij de Belgische voetbalbond. De club was in feite een heroprichting van het oudere De Toekomst Haekendover. Al in 1922 was die ploeg actief, maar ze bleven in lokale bonden actief. Tot in 1931 wanneer ze plots van de radar verdwenen. Na een jaartje verliet De Toekomst de KBVB. Hun stamnummer wordt wel pas in 1938 geschrapt.

Na enige tijd in de Limburgse reeksen van de Vlaamse voetbalbond sluit de club zich opnieuw aan bij de KBVB als Voorwaerts Hakendover. Voor zover wij kunnen vinden speelden al die ploegen altijd aan de Keienpoelweg. De resultaten waren niet slecht te noemen, maar toch werd in 1945 besloten de stamnummer op te geven en zich aan te sluiten bij het naburige VV Wommersom. Echter is er van een fusie geen enkele sprake.

Rise and fall

In 1957 kwam er uiteindelijk een opvolger voor het oude Voorwaerts. Voorwaart Hakendover sluit zich onmiddellijk aan bij de Belgische bond. Het eerste seizoen kunnen ze nog niet meteen deelnemen aan de officiële competities. Door een hoogspanningskabel boven het terrein werd hun veld eerst afgekeurd, maar dat kwam een jaartje later wel in orde.

In de jaren die erop volgden ging VW Hakendover doorheen alle provinciale reeksen. Het absolute toppunt wordt bereikt in 1985 wanneer ze na amper één jaar in de tweede provinciale reeks onmiddellijk kunnen doorstoten naar de hoogste provinciale reeks. Het zou maar een jaartje duren en wat volgde was een vrije val naar de laagste reeksen. In 2007 kregen ze nog de koninklijke titel, maar in 2018 was het verhaal van de club geschreven. KVW Hakendover gooit de handdoek in de ring en verdwijnt van het toneel. Nu zo’n vijf jaren later is ook het stadion nagenoeg helemaal verdwenen…

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %