FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in BelgiëVoetbal in West-Europa

Haasrode en Blanden verenigd in Stormvogels Haasrode

Leuven staat niet meteen bekend als voetbalstad. Van oorsprong is het hoofdzakelijk een studentenstad. Maar dat wil niet zeggen dat er geen voetbal is. Ook in de randgemeentes wordt het spelletje beleefd.

Lokale rivalen

Officieel zijn Haasrode en Blanden deelgemeentes van Oud-Heverlee, maar dat allemaal is diep verweven met het Leuvense. De grootste club van de stad heeft immers die twee verenigd met elkaar. Maar lower league teams doen het ook goed. In Haasrode was er wel maar één ploeg te vinden.

Pas in 1957 werd Haasrode Sport opgericht; een jaartje later hernoemd naar Voetbalclub Haasrode Sport. Gerenommeerd voor hun jeugdopleiding konden de spelers wel geen echte potten breken in de A kern. Haasrode Sport bleef altijd in de lagere reeksen spelen en na 45 jaar bleek ook de accommodatie niet meer te voldoen aan de eisen van die tijd.

Daarom werd in 1992 een beslissing genomen die ingrijpend zou zijn voor de gemeente Haasrode. VS Haasrode Sport ging een fusie aan met de buren uit Blanden en gaven niet alleen hun stamnummer op, maar ook hun locatie. De buren uit Blanden waren wat ouder. Al in 1940 zagen zij het daglicht; slechts luttele maanden voor de inval van de Duisters. Stormvogels Blanden was verder wel een bevestiging van de tijdsgeest met een Vlaamsgezinde naam.

De toekomst

Officieel bestaat de club al sinds begin jaren 30. Na enkele jaren bij de Vlaamse voetbalbond waagden ze in 1943 toch de stap naar de KBVB. De oprichtingsdatum waarop wij ons baseren is de officiële datum bekend bij diezelfde Belgische voetbalbond. Qua sportief parcours verliepen de resultaten wel min of meer gelijk met Haasrode Sport. Pas na de fusie tussen de twee in 1992 kwamen er andere resultaten.

Als Stormvogels Haasrode (spelend in Blanden) wisten ze verschillende keren op te klimmen tot in de tweede provinciale reeks. Maar de focus op de jeugd bleef wel. Een van de bekendere namen uit die jeugdelftallen is Mark De Man schopte het tot bij RSC Anderlecht en zelfs de Rode Duivels. Intussen speelt de club nog steeds in die tweede provinciale reeks en is het misschien beter bekend als opvolger van het legendarische veld in Emblem voor de opnames van FC De Kampioenen.

De huidige accommodatie zal ook niet lang meer blijven staan. Recent is beslist dat de huidige kantine van de club aan de versleten kant is en begin 2023 afgebroken zal worden voor een nagelnieuw complex. Groundhoppers pur sang hebben dus maar enkele weken tijd meer om dit in de huidige staat te bezoeken.

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %